Wat zal het geheim zijn?

Tess en het geheim van het oude boek – Kirstin Rozema – Illustraties van Sandy Wijsbeek – Buitenzorg – 118 blz.

TessKirstin Rozema-Engeman (1967) schreef als kind al graag kleine verhaaltjes en opstellen voor school. Later schreef ze ook grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. Er waren nog geen computers toen Rozema begon met schrijven, dus alles ging met vulpotlood en typemachine. Zo is ook het eerste deel van Klopjacht tot stand gekomen, een thriller. Rozema’s passie ligt echter bij het schrijven van kinderboeken. Haar eerste kinderboek Knopen in je touw is het resultaat van het verwerkingsproces na een ernstig pestincident. Met dit boek bereikte ze de finale van de Nieuwe Schrijversprijs, en kwam haar schrijverscarrière echt van de grond. Sinds 2011 werkt Rozema samen met Sandy Wijsbeek, die Rozema’s boeken van illustraties voorziet. Dit is ook het geval in Tess en het geheim van het oude boek.

Tess is een vrolijke meid van twaalf jaar. Ze schrijft regelmatig haar belevenissen op in haar dagboek. Als ze op een dag hoort dat haar ouders een erfenis krijgen, is ze helemaal in de wolken. Ze gaan verhuizen naar een groot, oud huis dat van haar oom en haar oma is geweest. Dan vindt ze bij toeval een geheimzinnig boek op zolder. Er staan onbegrijpelijke dingen in. Tess besluit op onderzoek te gaan. Zal ze achter het geheim komen van het oude boek?

Tess en het geheim van het oude boek is vormgegeven als het dagboek van Tess en WhatsApp-berichten en mailtjes die ze stuur naar haar beste vriendin Cato. Hierdoor heeft Rozema goede kindertaal kunnen gebruiken.

“Megavroeg wakker geworden, vanmorgen. Tim ook, want die kwam om half zeven al op mijn kamer. Straks gaan we het geheim van het oude boek oplossen. Keigaaf, hartstikke vet!
Tim en ik proberen ons voor te stellen wat oma verstopt kan hebben. En ook waar, want het was natuurlijk het grootste geheim. Blijkbaar ook een hartstikke goed geheim, want volgens mij heeft niemand het na de oorlog nog gevonden.”

Tim is door Rozema neergezet als een superlief broertje. Ieder meisje dat het avontuur van Tess leest, zou willen dat ze zo’n broertje had, in plaats van haar echte vervelende broertje of zusje. Hierin heeft Tess geluk. Ze heeft minder geluk dat ze zelf een beetje dommig is vergeleken met Cato en Tim. Iedereen lijkt de geheimen sneller door te hebben dan Tess zelf.

Eén puntje van kritiek is dat Tess in haar dagboek een ‘ding’ noemt dat ze hebben gevonden, als hint voor het geheim, maar dat ze niet kan omschrijven hoe het eruit ziet. Gezien Tess en het geheim van het oude boek verder ook geïllustreerd is, had ik hier ook wel graag een tekening van gezien. Daar zijn toch de tekeningen voor?

Al met al is Tess en het geheim van het oude boek een leuk jeugdboek, met een spannende speurtocht op zoek naar de schat van oma. Wat gaan ze vinden? Ondanks dat de hoofdpersoon een meisje is, is dit boek ook zeker geschikt voor jongens.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen