Wees mijn beste vriendin voor altijd en eeuwig

13 minuten – Sarah Pinborough – Vertaling: Carla Hazewindus –Van Goor  – 365 blz.

Sarah Pinborough (1972) is prijswinnend schrijver van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Na een duizelingwekkende veiling werd het Engelse manuscript van Wat jij niet ziet verkocht. Inmiddels zijn er al plannen voor een verfilming. Sarah schrijft in diverse genres waaronder fantasy en horror. 13 minuten is de eerste young adult van haar die in het Nederlands vertaald is.

Als Jamie vroeg in de ochtend zijn hond Biscuit uitlaat vindt hij het levenloze lichaam van Natasha in de rivier. Hij belt de ambulance en na een reanimatie van 13 minuten begint haar hart weer te kloppen. Ze kan zich niets meer herinneren en het is een raadsel hoe ze in het water terecht is gekomen. Haar vriendinnen Hayley en Jenny doen vreemd en het lijkt erop dat ze iets verbergen. Terwijl de politie onderzoek zoek en Natasha met haar psycholoog praat, proberen Hayley en Jenny angstvallig hun geheim te bewaren. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat er is gebeurd.

“Als ik lang genoeg in de nacht kan kijken, kan ik de angst weerstaan. Dan raakt die me niet weer.”

13 minuten is een dikke pil van 365 bladzijden en heeft een mooie hardcover. De opvallende blauwe kleur geeft het boek aantrekkingskracht. Een duidelijk lettertype laat het boek makkelijk lezen. Het boek bestaat uit twee delen en verhaalt vanuit een wisselend perspectief. Becca, een vroegere hartsvriendin van Natasha, krijgt ongevraagd een grote rol in het geheel. Ook al zijn ze nu geen vriendinnen meer, Becca is wel degene die Natasha het beste kent.

Naast het verhaal zijn er fragmenten uit het dagboek van Natasha, fragmenten van haar gesprekken bij de psycholoog en een aantal keer zijn er sms-berichten van Hayley en Jenny. Berichten die erop lijken te wijzen dat deze meisjes inderdaad iets te verbergen hebben. Natasha en haar vriendinnen zijn de populairste meisjes uit de klas maar worden ook neergezet als echte bitches, terwijl Becca een buitenbeentje is en uit noodzaak vriendin is met het saaiste meisje van de klas. En Becca is veel bij Aiden, haar vriend, de enige waar Becca zich prettig bij voelt.

“Becca was zich er goed van bewust dat ze dik bevriend was met het saaiste meisje van de school, van wie niemand zich over vijf jaar nog zou herinneren hoe ze heette.”

De personages in 13 minuten genieten een goede uitwerking waardoor ik de karakters goed kon inschatten. Niet alles wordt in een keer weggeven, de auteur laat nog genoeg te raden over. Er wordt al wel een draai aan het verhaal gegeven die doet vermoeden hoe alles in elkaar zit. Maar toch was er vanaf het begin het gevoel dat ik iets over het hoofd zag. Na de uitgebreide kennismaking kabbelt het verhaal een beetje door en heeft de neiging langdradig te worden. Het duurt allemaal net iets te lang voordat er iets meer duidelijkheid komt.
Er mist op een gegeven moment snelheid en bijna slaat de verveling toe. De auteur weet dit door diverse wendingen steeds bijtijds op te heffen, maar het is wel op het randje. Later gaat het een stuk soepeler en is de weg naar de ontknoping voorzien van een hoge spanningsboog. Vooral het laatste gedeelte is super spannend en er is een zeer onverwachte afronding.

13 minuten geeft weer hoe hard tieners kunnen zijn, maar ook hoe onzeker en dat de weg naar volwassenheid niet altijd makkelijk is. Dit boek is een extreem voorbeeld van hoe dingen ongemerkt uit de hand kunnen lopen waardoor de gevolgen niet meer te overzien zijn. Een boeiende young adult met een harde les.

Wendy Wenning

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!