Wegdromen met Sugar

Honingzoete dagen – Sarah-Kate Lynch – Vertaling: Mechteld Jansen – Fontein – 335 blz.

honingzoete dagenSarah-Kate Lynch (1962) is journaliste en schreef inmiddels een zevental romans. Met Honingzoete dagen schreef ze een feelgood-roman die zich afspeelt in New York.

Achterflap: Cherie-Lynn ‘Sugar’ Wallace volgt elke lente haar bijen naar een nieuwe stad. Dit jaar, toen ze bijenkoningin Elizabeth VI op de oude landkaart van haar opa neerzette, bleek New York de bestemming. Daar aangekomen loopt ze behalve haar nieuwe buren, zoals de schuwe Ruby, Lola met zoontje Ethan en chef-kok Nate , de werkloze oud-portier George en de knappe Schot Theo tegen het lijf. Hoewel hij haar hart sneller laat kloppen weigert ze hier aan toe te geven. Sugar gelooft niet meer in de liefde, maar haar bijen wel.

Cherie-Lynn heeft haar koosnaampje Sugar aan haar opa te danken. Hij noemde haar altijd al zo. Haar opa was imker en leerde haar alles wat met het imkervak te maken had. Zijn liefde voor de bijen en hun product nam Sugar over en gaf haar het besluit ook imker te worden. Door een gebeurtenis in haar geboorteplaats pakt ze de bijenkast op en gaat ze verhuizen. Omdat ze niet weet waar naartoe, zet ze de bijenkoningin op een landkaart en gaat ze naar de plaats die de bij aanwijst. Dit ritueel vind vervolgens zo goed als jaarlijks plaats.

Sugar heeft een band met haar bijen, een band van vertrouwen die ze bij mensen niet echt durft op te bouwen. Toch laat ze in elke plaats mensen achter die haar zeer waarderen en nog steeds het contact willen behouden. Sugar is een vrolijke, aardige, nette, beleefde jonge vrouw die er alles op alles zet om mensen om haar heen te helpen en gelukkig te maken. Misschien een soort zelfbescherming want als je aan anderen werkt hoef je zelf de realiteit niet onder ogen te komen. Haar ontmoeting met Theo houdt haar bezig, maar ze wil er niet aan toegeven. Door de hulp van George, een man die ze aan een portiersbaan helpt en haar bijenkoningin komt ze Theo toch weer tegen.

Het verhaal is romantisch en vrolijk en voldoet aan alles wat je van een feelgood roman zou verwachten. Sommige stukjes worden vanuit het perspectief van de bijenkoningin Elizabeth VI geschreven en dat is wel een leuk gegeven tussendoor. Het maakt het wel grappig door de ogen van deze bij te kijken hoe ze Sugar observeert en probeert te sturen op haar manier. De ondertitel van het boek: Sugar Wallace gelooft niet in liefde op het eerste gezicht. Haar bijen gelukkig wel… is hierbij toegelicht en de kaft waarbij Sugar ontspannen op het gras ligt met een paar bijen past ook goed bij het verhaal en de romantische sfeer die het verhaal met zich meebrengt.

Alhoewel het karakter van Sugar heel erg over de top is naar mijn idee, want volgens mij kan niemand zo netjes, zo aardig, zo beleefd, zo vriendelijk eigenlijk gewoon perfect zijn, maar door de manier waarop ze is neergezet door de schrijfster neem je dat voor lief en wen je aan haar doen en laten en zit je al snel in het verhaal. De onwaarschijnlijkheid en de disney-achtige feelgood lijn maakt het geheel tot een heel ontspannend verhaal voor een paar leuke uren leesplezier.

Conny Schelvis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!