Werk korter voor een rijker leven

De omgekeerde werkweek – Gerhard Hormann – Just Publishers – 236 blz.

Omgekeerde-werkweek omslagCovertekst: Langer doorwerken is alleen vol te houden met een veel kortere werkweek

In het vervolg op zijn bestseller Het Nieuwe Nietsdoen introduceert Gerhard Hormann een even verfrissend als verrassend concept: een werkweek waarbij het weekend alweer op woensdag begint. Op die manier halen we allemaal fluitend ons pensioen en hebben we opeens alle tijd van de wereld.

De Omgekeerde Werkweek gaat niet alleen over korter werken, maar laat de lezer ook met andere ogen naar zijn eigen leven kijken. Zodra je eenmaal beseft dat betaalde arbeid niks anders is dan het verkopen van je vrije tijd in ruil voor geld, beleef je niet veel lol meer aan ellenlange werkweken en het ellebogenwerk op weg naar de top.

In zijn zoektocht naar de waarheid van een tweedaagse werkweek doet Gerhard Hormann een aantal opzienbarende ontdekkingen. Zo blijkt het gevreesde zwarte gat na je pensioen een verzinsel en is ambitie vaak niets meer dan een verslaving aan werk of een valkuil. Ook toont hij aan dat het voor de emancipatie helemaal niet goed is als vrouwen steeds méér gaan werken. In plaats daarvan zouden ze juist veel minder uren moeten draaien.

Droom niet langer over wat je zou doen met een miljoen, maar stel je voor wat je allemaal kunt doen wanneer je weekeind voortaan vijf dagen duurt.

Mijn mening over De omgekeerde werkweek:
Een omgekeerde werkweek, is dat mogelijk? En is dat zomaar mogelijk voor iedereen?
In De omgekeerde werkweek, dat zo mooi aansluit op zijn vorige boek, Het nieuwe nietsdoen, daagt bestseller auteur Gerhard Hormann je wederom uit om een grote verandering in je leven aan te brengen. Een verandering die volledig ten gunste is van jezelf en het moet gek lopen, wil je dit boek zonder er iets van op te steken aan de kant leggen. Gerhard zet in duidelijke, voor iedereen te begrijpen taal een aantal feiten op een rij en zet je aan het denken. Waarom zouden we veertig uur per week moeten werken? Een werkweek van veertig uur is zo normaal voor ons dat we er nauwelijks van los kunnen komen. Maar waarom zouden we, want, schrijft Gerhard Hormann, de veertigurige werkweek is een bedenksel en geen natuurwet.

Het boek begint met een stuk over zakenvrouw Adrianna Huffington. Een duidelijk verhaal dat je direct met de neus op de feiten drukt en waarbij je je afvraagt waarom sommige mensen toch zo hard voor zichzelf zijn (verslaving? vluchtgedrag?). De auteur zet niet alleen feiten op een rij, maar komt ook met ideeën en oplossingen om een beter leven haalbaar te maken. Zelf heeft hij hierin het initiatief genomen en zijn leven drastisch omgegooid. Het kan dus, al is het niet altijd eenvoudig en je zal er wat voor moeten doen (en laten). Zijn voorspellingen voor de toekomst over o.a. mantelzorg, laten je flink achter de oren krabben en nemen robots straks ons werk over?

Hormann biedt ons met zijn tips, adviezen en ideeën voldoende mogelijkheden om niet altijd alleen maar keihard aan het werk te zijn, maar ook om een bevredigend privé leven te hebben en meer tijd in jezelf en je omgeving te investeren. Zo val je ook niet in een gat als je met pensioen gaat of werkloos wordt. Voor iedereen die zijn vrije tijd niet langer wil inruilen voor geld is dit een boek een must om te lezen. Ik heb het boek met plezier gelezen en er een hoop van opgestoken, en wacht ongeduldig af of er een vervolg gaat komen.

Gerhard Hormann is politicoloog en journalist/auteur. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan en debuteerde in 1996 met de thriller, Sporen van angst.

Hilda Spruit

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!