Word bouwmeester van een gelukkige relatie

Een schat aan liefde – Marthe van der Noordaa – Itip, school voor leven en werk – 168 blz.

een schat aan liefdeDe vormgeving van het boek is erg mooi en opvallend, het is netjes verzorgd, voorzien van zwart-witfoto’s, citaten en poëzie. De voorkant doet me echter meer aan een thriller denken dan aan een handboek over relaties. Misschien komt dat ook door het fronsende gezicht, en de overwegend zwarte kaft met knalrode letters. In dit boek beschrijft Marthe van der Noordaa vooral de mooie kanten van de liefde, logisch wanneer je naar de titel kijkt, alhoewel ook vreemdgaan in het boek besproken wordt. Het goede nieuws is dat vreemdgaan niet altijd het einde van je relatie hoeft te betekenen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van de liefde, zo vertelt de schrijfster. Door zelfinzicht leer je te onderscheiden wat bij jou hoort en wat bij de ander. Het is van belang je meer bewust te worden van je eigen gedrag en van de motieven van je handelingen. Pas als je jezelf begrijpt, kan je meer begrip en compassie voor de ander opbrengen. Onderzoek waar je naar verlangt en waar je aan lijdt. De schrijfster stelt dat je je eigen lijden onder ogen moet zien, om het lijden van de ander te kunnen zien en daar begrip voor te hebben. Als we ontevreden zijn of ergens aan lijden, geven we al snel de ander de schuld. De valkuil waarbij we onze tekortkomingen en angsten afreageren op onze geliefde ligt continue op de loer. We kennen allemaal de wens dat we hopen dat de ander ons gelukkig maakt. En we weten ook allemaal dat het niet gebeurt. Een heldere en bruikbare boodschap die we maar al te vaak vergeten.

Zo hier en daar worden heel handige en praktische tips gegeven, ze zitten alleen wel erg verstopt in de tekst die vaak wat zweverig of misschien net iets té positief klinkt. Maar als je goed leest kan je soms echte pareltjes ontdekken. Ik denk dat wanneer de lezer gewend is aan het lezen van spirituele boeken, dit boek wat duidelijker zal zijn dan wanneer je die ervaring mist. Veel uit het boek heeft raakvlakken met boeddhisme en mindfulness. Zo citeert de schrijfster ook stukjes van Boeddha: We zijn bouwmeesters van ons lot. Ons handelen is van grote invloed op onze levensloop.

Ergens in het laatste deel wordt het begrip ‘hartcoherentie’ geïntroduceerd, wat echter niet nader wordt uitgelegd. Dit begrip alleen is echter al zo erg interessant dat je er makkelijk een heel boek aan zou kunnen wijden. Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent (=samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven) hartritmepatroon. Er wordt een oefening gegeven hoe je je hartcoherentie kunt beïnvloeden: niet door positief te denken, maar door positief te voelen. De herinnering aan een fijne gebeurtenis voelen met je hart in plaats van positief denken met je verstand. Vervolgens geeft de schrijfster een oefening die komt uit ‘Emotiemanagement’ en eenvoudig is toe te passen. Onderzoek zou hebben aangetoond dat je met deze oefening je stresshormoon met wel 23% kunt verlagen. Het proberen waard, lijkt me.

Het boek roept op om zelf te werken aan je relatie, om deze op te bouwen tot iets moois, iets verhevens misschien zelfs. Iets dat jezelf overstijgt. De tips die de schrijfster geeft zijn eenvoudig toe te passen. Zo ligt er een enorme schat in die allereerste ontmoeting. Wie had gedacht dat je daar, ook na jaren, nog zoveel liefdesenergie uit zou kunnen putten? Ik heb het boek met plezier gelezen. Ik denk dat elke relatie het verdient om eruit te halen wat erin zit, en met de handvatten van deze ervaren relatietherapeute moet dat zeker gaan lukken!

Corine Gorter

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen