Zeer goed slot voor een spannende YA-reeks

Stof – Hugh Howey – Vertaling: Michiel van Sleen – Uitgeverij Q – 251 blz.

stofHugh Howey (1975) bracht in 2010 zijn eerste boek uit, waarna er al snel meer volgden. Howey begon zijn Silo-serie in 2011 als kort verhaal. Maar toen de boeken populairder werden, schreef hij verder. In eerste instantie bestond het boek uit vijf delen die Howey in eigen beheer als e-books uitgaf. Nog voor hij bij een uitgeverij tekende, had Howey 150.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. De serie bestaat inmiddels uit negen delen, die in de Nederlandse uitgaven zijn ondergebracht in drie boeken: Silo, Schakel en Stof. De filmrechten van de boeken zijn inmiddels verkocht.

Het eerste boek, Silo , bestaat uit de eerte vijf korte verhalen van Howey. In Silo leven mensen honderden meters onder de grond in een streng gereguleerde maatschappij. De oude sheriff Holston wil naar buiten, en komt nooit meer terug. Zijn opvolger is een onwaarschijnlijke kandidaat: Juliette Nichols. Juliette, of Jules zoals ze liever wordt genoemd, ontdekt hoe gebroken haar wereld eigenlijk is. Ze komt in actie, met een groot gevolg voor haar silo: een opstand.

Het tweede boek, Schakel, is een verzameling van de drie prequels van de Silo-serie. In Schakel is het 2049: Donald Keene wordt gekozen als lid van het Amerikaanse Congres. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen: het ontwerpen van de grote silos’s. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plek. Er is een groter plan, en dat belooft weinig goeds. Howey legt een link tussen verschillende gebeurtenissen in de jaren 2049, 2110 en 2345. 2345 is het jaar van Juliette’s verhaal.

Stof is het derde en laatste deel van de spectaculaire reeks van Silo-boeken. In dit deel leren we hoe het afloopt met de silo’s 1, 17 en 18, en hoe het de mensen vergaat die er leven. We zien bekende personages terug. Ze staan onder extreme druk en het gevaar dreigt van alle kanten. Uiteindelijk is de vraag: wat is belangrijker, vrijheid of wraak?

Waar Silo een introductie is van het verhaal en Schakel de uitleg daarvan, werkt Howey met Stof toe naar een zeer spannende ontknoping. Is het leven wel zoals het Juliette en de anderen is verteld? Is Donald nou vriend of vijand? Wat is eigenlijk precies het (grotere) plan? En wat kunnen de helden in het verhaal doen om duizenden mensen te redden van de ondergang?

Het verhaal van de Silo-serie zit zeer goed in elkaar. Howey heeft een prettige schrijfstijl. Het succes van de boeken is absoluut te begrijpen. De Silo-reeks is zo’n serie waarvan je het jammer vindt dat je hem uit hebt. Ik wil meer!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!