Zeer sterke thriller van Nederlandse bodem

HEX – Thomas Olde Heuvelt – Luitingh – Sijthoff – 340 blz.

hexThomas Olde Heuvelt (1983) won als eerste Nederlander de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award voor het beste korte verhaal. Met zijn roman HEX heeft hij inmiddels wereldwijd succes. Het boek verscheen bij grote uitgeverijen in de VS, Groot-Brittannië en vele andere landen. Ook wordt er in Amerika gewerkt aan een verfilming.

Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken.

HEX is spannend, laten we daar maar mee beginnen. Het is geen boek voor mensen die snel bang zijn. De slapeloze nachten die me waren beloofd door de uitgeverij zijn er niet van gekomen, maar HEX is geen lekker luchtig tussendoortje. Het is op en tot horror, met een enge, middeleeuwse heks die zich voortbeweegt in de moderne wereld. Ze zal menig lezer de stuipen op het lijf jagen. De bekende Amerikaanse schrijver Stephen King is niet voor niets fan van HEX natuurlijk.

Maar wat misschien nog wel enger is, is dat het boek de menselijke natuur blootlegt. Mensen in nood kunnen rare dingen doen om zichzelf en hun geliefden te beschermen. We zijn niet allemaal zo rationeel en we hebben niet allemaal een gouden hart, ieder mens heeft zwaktes, en Olde Heuvelt weet ze overtuigend op papier te zetten.

De nieuwe uitgave van HEX, die ik heb gelezen voor deze recensie, heeft een alternatief einde. In het nawoord geeft Olde Heuvelt aan dat hij zich in de eerste versie erg heeft laten gaan, dat hij uit bocht is gevlogen en de lezer meenam in een duistere nachtmerrie. Maar in deze nieuwe versie heeft hij het einde aangepast om het beter te laten passen bij de Amerikaanse manier van leven. We moeten in deze versie dus missen wat Olde Heuvelt een ‘Hieronymus Bosch-achtige apocalyps van het origineel’ noemt. Dit is wel jammer, het maakt me namelijk wel erg nieuwsgierig. Wie weet ga ik het boek met het oude eind nog wel eens lezen in de toekomst.

Het hele boek lang zit je te wachten tot Katharina (de Wylerheks) het dorp uitmoordt of iets anders vreselijk gruwelijks uithaalt. Je leest steeds nog maar een paar hoofdstukken, omdat je hoopt dat er snel meer gebeurt. Maar wanneer je dan uiteindelijk bij het slot komt, blijkt dit toch eigenlijk ook heel bevredigend te zijn. Ik denk wel dat Olde Heuvelt een mooi nieuw einde uit de hoge hoed heeft getoverd.

Zoals al velen voor mij al zeiden, denk ik dat het veilig is om te zeggen dat we met Thomas Olde Heuvelt er een goede Nederlandse thrillerschrijver bij hebben.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!