Zomerboek voor op de camping of het strand

Hels – Marjolein van der Gaag & Marcella Kleine – Tekstbureau Marjolein van der Gaag – 247 blz.

HELS Marjolein van der Gaag en Marcella KleineMarjolein van der Gaag is freelance journaliste en auteur. Eerder schreef ze de thrillers Gevaarlijk spel (2012) en Palm Village (2013). Marcella Kleine-de Peuter werkt met mensen die door psychische problemen zijn vastgelopen of delicten hebben gepleegd. Daarnaast schreef ze de spannende romans De Voltooiing (2012) en Schijnvertoning (2012) en de psychologische thriller Schemergebied (http://www.boekenbijlage.nl/makkelijk-geschreven-psychologische-thriller/ ) (2014).

Wanneer de 21-jarige studentes Jessica en Martine in de zomervakantie in een luxe hotel in Scheveningen gaan werken, kunnen zij niet vermoeden dat hun leven voorgoed zal veranderen. Zon, zee, strand, een bruisend uitgaansleven en aantrekkelijke mannen. Het zijn de perfecte ingrediënten voor een geweldige zomer.

Maar dan wordt in de duinen het lichaam van een jonge vrouw gevonden, een kamermeisje van hetzelfde hotel waar Jessica en Martine hun zomer doorbrengen. Ze is vermoord. Haar vriendin is spoorloos verdwenen. De politie tast in het duister. Wat is er gebeurd? Al snel verandert voor Jessica en Martine de zorgeloze zomer in een ware nachtmerrie.

Jessica en Martine zijn twee kwetsbare vrouwen. Jessica krijgt thuis weinig liefde van haar ouders, en Martine heeft als kind haar zusje verloren bij een auto-ongeluk. Dit maakt hen vatbaar voor verkeerde invloeden van foute mannen. Naïef zijn de studentes mede hierdoor. En voor HBO-studentes wel een beetje dommig. Met name Jessica trapt overal in. Toch denk ik dat dit wel geloofwaardig is: er zijn echt meiden die vallen voor foute mannen en alles voor hen doen voor een beetje liefde en aandacht.

“In plaats van uit te gaan, lig ik uren in bad. Telkens weer laat ik er warm water bij stromen. Onder een dikke laag schuim overdenk ik de gebeurtenis van eerder op de avond. Eigenlijk kan ik niet bevatten wat er vanavond is gebeurd. Mijn verstand zegt me dat ik me zou moeten schamen dat ik hem zijn gang liet gaan. John heeft me totaal overrompeld met zijn liefkozingen, maar ik vond het heerlijk. Wat het voor mij betekende, weet ik. Ik wilde John, ik wilde meer van hem en ik baalde ervan dat we onderbroken werden. Hoever zou John anders zijn gegaan? Wat het voor hem betekende, weet ik niet. Ziet hij ook iets in mij? Is hij misschien een beetje verliefd op me? Ver weg in mijn hoofd klinkt een stemmetje, dat zegt dat het voor John spel was, dat ik voor hem niet meetel, maar ik weiger het te geloven. Dit keer is er iemand, die echt voor me gaat. Ik weet het zeker.”

Van der Gaag en Kleine hebben Hels als duo geschreven: ieder om de beurt een stukje. Maar ze hebben de schrijfstijl zeer goed op elkaar aangepast. Ik heb niet kunnen ontdekken wie welk stuk geschreven heeft, terwijl ik dat wel had verwacht. Daarbij is het ook makkelijk leesbaar. Als lezer vlieg je over de pagina’s.

Helaas heeft Hels ook zijn mindere punten. De epiloog is leuk, met een zeer onverwachte wending. Maar dan komen sommige dingen toevallig wel heel goed uit. Het plot is wel goed, maar er had meer ingezeten. Ook vond ik de stukjes tekst uit naam van de ‘dader’ niet erg sterk. Ze geven wel een beeld van de motieven, maar doordat het in de derde persoon is geschreven, komt het over als een samenvatting van een gesprek met een psycholoog. Het geeft geen beeld van wat hij zelf denkt of voelt: de ik-vorm was beter geweest, persoonlijker. Vooral omdat dit ook het format was van de hoofdstukken met Jessica en Martine, de daderstukken vallen hiermee een beetje buiten de boot.

Hels is een leuk zomerboek. Heel geschikt om mee te nemen op vakantie naar de camping of het strand. Maar ik vond Kleine’s vorige boek, Schemergebied, beter.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!