Een aanrader voor de liefhebbers van misdaadromans

Dubbelleven – Tom Bergs – Mira Loves Books – 220 blz.

DubbellevenIn het dagelijks leven is Tom Bergs (1987) werkzaam als administratief medewerker bij de Lokale Politie van Zaventem. Al sinds jongs af aan is er een grote interesse in lezen en schrijven, sinds kort het schrijven van politieromans. Zijn eigen ervaring uit zijn werkomgeving en het advies van zijn collega’s , zijn twee absolute troefkaarten. Dit debuut speelt zich af in zijn eigen thuisbasis Haacht en omgeving. Uiteraard blijft het een fictieverhaal, maar werd het wel vakkundig nagekeken door internen binnen de politiedienst.

Teamchef Louis Fransen, waar rechercheur Johan Pieters al jaren mee samen werkt, gaat binnenkort met pensioen. De pas afgestudeerde hoofdinspecteur Sophie D’Hondt gaat hem vervangen en wordt de nieuwe partner van Johan. Johan is hier absoluut niet blij mee en Sophie krijgt dan ook geen hartelijke ontvangst van hem. Als er in het gemeentelijk park van Haacht het vermoorde lichaam van de studente Ines Vos gevonden wordt, wordt Sophie op haar eerste werkdag meteen in het diepe gegooid.

Het leven van Ines Vos is niet helemaal wat het in eerste instantie lijkt, behalve studeren blijkt ze er nog een ander leven op na te houden. Dit verklaart meteen de keuze van de titel van dit boek. Tijdens het onderzoek wordt Johan geconfronteerd met zijn eigen verleden, waardoor hij de zaken soms niet even helder ziet. De samenwerking met zijn collega gaat moeizaam, maar gelukkig hebben ze wel beiden hetzelfde doel: de moordenaar van Ines vinden…

Wat als eerste opvalt bij het boek Dubbelleven is de opmaak. De nummering van de hoofdstukken, bladzijden en tevens de data bovenaan de hoofdstukken zijn gedrukt alsof ze met een ouderwetse typemachine zijn gemaakt. Dit geeft het idee dat je telkens een verslag aan het lezen bent, verslagen die voor de computer zijn intrede maakte, nog op de typemachine werden gemaakt. Mooi gedaan.

Dubbelleven wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. De 24 hoofdstukken bestaan uit meerdere verhaallijnen. In de proloog lezen we over de moord op Ines en daarna start het verhaal met een summiere kennismaking met de hoofdpersonages. Personages die je gedurende het verhaal, door een juiste uitwerking, steeds beter zal leren kennen. Johan profileert zich een beetje als een botte boer, maar later zal zijn gedrag uitleg krijgen. Sophie stort zich enthousiast in haar nieuwe baan alleen zal ze nog regelmatig tegengewerkt worden door haar collega Johan.
Als Johan in een pittige situatie terecht komt, komt zijn reactie hierop wat bevreemd over op mij. Het is niet niks wat er gebeurt en hij gaat gewoon over tot de orde van de dag. Hier verwacht je een totaal andere reactie waardoor de geloofwaardigheid in het geding komt. Naar mijn mening had dit anders uitgewerkt mogen worden.

Zodra je begint met Dubbelleven waan je je als lezer al snel in een politieserie zoals Flikken Gent. Het team heeft net een aantal zaken met succes afgerond en is nu bezig met een ontvoeringszaak. Deze zaak verdwijnt naar de achtergrond, want de moord op de studente is een zaak die de gelederen flink bezig zal houden. Ondanks dat er een aantal dingen al snel duidelijk aan het licht komt, zal het een geruime tijd duren voordat we weten hoe het precies in elkaar zit. De lezer wordt hierbij voortdurend in spanning gehouden en regelmatig verrast door onverwachte wendingen. De auteur heeft een aangename schrijfstijl en weet een duidelijk beeld te schetsen van de gebeurtenissen. Meerdere malen werd ik op het verkeerde been gezet waardoor het verhaal mij bleef verrassen. Dubbelleven staat te boek als thriller, maar ik vind niet dat het boek onder deze categorie behoort. Het is wel een uitstekende misdaadroman, een prima debuut en voor de liefhebbers zeker een aanrader!

Wendy Wenning

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!