Aansprekend boek over beroemd worden

Robbie’s Songboek – Tineke Honingh – Veltman Uitgevers – 207 blz.

RobbieTineke Honingh is schrijver, communicatieadviseur, ex-juf en moeder. Het liefst schrijft ze en bedenkt ze ideeën en verhalen. Ze heeft korte verhalen geschreven die zijn uitgegeven door Averbode en schrijft strips voor de Okki. Honingh schrijft en bedenkt vooral ideeën op bestelling, soms in samenwerking met de Schrapfabriek. Robbie’s Songboek is haar boekendebuut.

Heb je er wel eens aan gedacht om je in te schrijven voor een talentenjacht? En je voorgesteld dat je op het podium stond? Wat de jury zou zeggen? Of je beroemd zou worden? Robbie niet. Sterker nog, met twee beroemde vaders vindt hij het allang best dat de kinderen in de klas hem ‘de stille’ noemen. Of denken dat hij kapsones heeft.

Hij werkt liever aan de teksten in zijn songboek. Veilig op zijn kamer, of bij zijn vriend De Neus: de bejaarde buurman van zijn oma. Maar dan heeft zijn vader Bart een verrassing: hij heeft Robbie ingeschreven voor De Talentenshow, de tv-show waar elke week 2,4 miljoen mensen naar kijken. Bart wil er alles aan doen om Robbie op het podium te krijgen. Maar wat wil Robbie zelf?

Robbie wil niets anders dan zijn eigen ‘cowboyliedjes’ spelen, maar met vaders die echte rockmuziek maken is dat toch wel een hele stap. Zeker wanneer één van je vaders je pusht om van jou een kopie van zichzelf te maken. Daar komt nog bij dat iedereen op school en de televisiemakers een bepaald beeld van Robbie hebben. Het leven is niet makkelijk als je twee beroemde vaders hebt, zeker niet op de kwetsbare leeftijd van 13 jaar. Maar Robbie laat zich niet zomaar op zijn kop zitten. Hij is ’the new Robbie’ en houdt voet bij stuk.

Voor een groot publiek optreden is natuurlijk wel erg spannend.

” ‘Nou, kom op. Actie, jongeman. Je bent gelukkig de laatste van deze belabberde dag,’ zei Ted.
Meteen rommelde mijn buik. Belabberde dag? Hoezo? wilde ik vragen, maar hij praatte al door.
‘Nog nooit een dag meegemaakt met zoveel beroerde audities. De jury is er helemaal klaar mee. En anders ik wel.’ Hij maakte z’n glimmende lichtblauwe stropdas was losser bij zijn nek.
Ik liet mijn papier zakken. M’n schouders deden meteen mee. Hier had ik niet aan gedacht. Natuurlijk zijn ze het zat! Net als… het laatste uur Frans, wie heeft daar nog zin in? O nee, ik ben het laatste uur Frans!'”

Een talentenjacht op televisie en de puberissues van Robbie zijn onderwerpen die goed liggen bij het jonge lezerspubliek. Robbie is maar een gewone jongen, net als iedereen. Wie wil er nou geen rocksterren als ouders? En beroemd worden? Robbie’s Songboek heeft een leuk onderwerp voor 10- tot 13-jarigen en is op zijn tijd humoristisch. Maar de kracht van dit boek ligt hem er vooral in dat de jonge lezers zich goed kunnen inleven in een gewone jongen met een spannend leven. Naar mijn idee schrijft Robbie geen al te beste lyrics, maar het door Tineke Honigh bedachte publiek smult ervan. Net als de jeugdige lezers van het boek zullen smullen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!