Aardig cadeau

Grijs gebied – Marion Pauw – Geschenk Maand van het spannende boek 2015 – 95 blz.

Grijs gebiedEen vliegende blauwe grasparkiet op een blauwe ondergrond, dat is de cover van Grijs gebied van Marion Pauw en het is weer een literaire thriller, volgens het CPNB, dit cadeau in de Maand van het spannende boek.
Naomi Nijssen, een knappe 21-jarige studente uit de provincie, heeft een kamer in Slotermeer en fietst regelmatig ’s nachts van haar werk in een café via het Mercatorplein naar huis. Het eerste jaar was ze nog heel voorzichtig en ging ze nooit ’s nachts alleen op pad, maar omdat er een jaar niets bijzonders is gebeurd, raakt ze haar gevoel van angst voor de hoofdstedelingen kwijt en fietst sinds kort alleen door de donkere nacht.

Zonder dat ze het weet, is ze al een tijdje geobserveerd door een man die haar dan ook op een nacht opwacht en haar onder een viaduct overweldigt, op een brute manier toetakelt en wil verkrachten. Alleen omdat een toevallig passerende man geschreeuw hoort, staakt de dader zijn acties.
Het is akelig om te lezen hoe Pauw de mishandeling beschrijft en ook wel wat overbodig gewelddadig. Het verhaal wordt er niet spannender door. Als lezer zit je het met een vertrokken gelaat te lezen. Margreet Vermeulen schreef daar afgelopen zaterdag 30 mei 2015 een stuk over in de Volkskrant. Is dat excessieve geweld, en de beschrijving ervan, in thrillers nodig? Ik denk het niet. Gelukkig blijft het bij deze scène.

Albert van der Zande een uitgebluste buschauffeur met een inhoudsloos huwelijksleven, ziet van zijn balkon alles gebeuren, maar is te laf om meteen de politie te waarschuwen, omdat de dader hem heeft zien staan. Pauw zet Van der Zande goed neer, al is zijn huwelijk met Ans wel een clichéhuwelijk.
Door zijn slappe gedrag wordt Van der Zande zelf even verdachte. Hij gaat over zichzelf nadenken en besluit zijn laffe houding te laten varen en actie te ondernemen als hij denkt de verdachte te zien. Pauw moet dan even aannemelijk maken dat Van der Zande niet de politie waarschuwt. Dat doet ze redelijk, hoewel de actie van Van der Zande niet heel geloofwaardig is, kun je er als lezer wel in meegaan en bezorgt Grijs gebied je ruim een uur redelijke spanning in deze gratis thriller.

Pieter Feller

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!