Aardig debuut

Froekje & Mies – Gemeen spel – Sandra Kuipers en Mireille Hovius – Illustraties: Alvin Silvrants – Uitgeverij Noordzee – 115 blz.

Sandra Kuipers is juf op een basisschool en Mireille Hovius heeft twee kinderen op die school. Beiden houden van schrijven en ze besloten om samen een boek te gaan maken. Om zeker te weten dat hun boek zou worden uitgegeven, zijn ze maar meteen een uitgeverijtje begonnen. Het eerste boek van de twee, over de vriendinnen Froekje en Mies, gaat over vriendschap en pesten. Over pesten zijn al veel boeken geschreven en gelukkig ligt de focus in dit boek bij de vriendschap van de twee meiden van negen jaar. Ze kennen elkaar al vanaf de peuterschool en zijn sindsdien onafscheidelijk. Als de moeder van Mies twee weken naar het buitenland vertrekt om haar tijdschrift te promoten, bedenkt Mies dat ze die tijd wel wil logeren bij Froekje. Alles is in kannen en kruiken, maar dan duikt ineens Tessa op.

Tessa is een nieuw meisje in de buurt. Ze komt bij Froekje en Mies op school en probeert de twee uit elkaar te spelen. Een grote rol is ook weggelegd voor de pestkop Kasper. Kasper heeft Froekje tijdens de schaatsles omver geduwd en hij zit de meisjes ook op andere manieren dwars. Hij blijkt toevallig Tessa te kennen. Het lukt Tessa om Froekje en Mies tegen elkaar op te zetten.
Intussen weten we dat Tessa van haar vorige school is afgegaan, omdat ze er werd gepest. Tessa moet een onzeker meisje zijn, maar dat komt niet zo goed uit de verf. Ze gaat voor een tienjarige nogal geraffineerd te werk. Ze zet Froekje er zelfs toe aan om Kasper terug te pesten op de schaatsbaan. Froekje doet dat, maar krijgt het daarna voor haar kiezen, als Kasper samen met zijn vader bij haar thuis verhaal komt halen. Het is Tessa intussen gelukt om Mies voor zich in te palmen en Mies gaat dan ook een week bij Tessa, en een week bij Froekje logeren. Als blijkt dat Kasper en Tessa intussen ‘verkering’ hebben en dat Kasper ook bij Tessa gaat logeren, barst de bom. Mies doorziet de plannetjes van de doortrapte Tessa en vertrekt. Maar wil Froekje haar nog wel als vriendin?

Froekje & Mies – Gemeen spel is een aardig debuut. De scènes in de klas komen realistisch over, wat ook haast niet anders kan met een co-writer als juf Sandra. Het boek wordt aangeprezen door schrijfster Fiona Rempt: “Een aanrader voor alle jonge meiden die wel eens verward raken in hun vriendschappen.” Ook schrijfster en journaliste Maria Genova heeft het boek gelezen: “Een mooi boek over wat echte vriendschap betekent en hoe belangrijk het is om iemand te vinden die je begrijpt.”

Er wordt achter in het boek ook al een tweede deel aangekondigd Froekje & Mies – Op scoutingskamp. Wil de serie een succes zijn, dan zal er toch her en der wat verbeterd moeten worden, zowel op redactioneel gebied, qua schrijfstijl, die soms wat houterig overkomt, en ook wat betreft de spanningsboog, want heel spannend is het verhaal niet.

Pieter Feller

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!