Aardig prentenboek

Waar is Ko? – Cobi Boomsma – Illustraties: Marieke van Ditshuizen – De vier windstreken – 20 blz.

Waar is KoOp zijn verjaardag krijgt Cas een grote doos. Er blijkt een konijn in te zitten dat hij Ko noemt. Cas timmert zelf een mooi hok voor zijn huisdier, maar de volgende dag heeft dat de poten genomen. Cas gaat meteen naar Ko op zoek. Hij vindt een holletje in de grond. Ko heeft zich een weg naar de vrijheid gegraven. Cas duikt het hol in om zijn huisdier te gaan zoeken. Hij krijgt hulp van Mol en samen gaan ze verder.

Het is geen opzienbarend verhaal en de tekst van Cobi Boomsma is niet heel sterk. Gelukkig houden de tekeningen van Marieke van Ditshuizen het verhaal redelijk overeind. Er is genoeg op de te zien. Als ouder kun je uiteraard je eigen woorden gebruiken om de tekst aan te vullen en wat spannender te maken, want er gebeurt van alles.

Cas en Mol graven zelfs zo’n diepe gang dat ze onder de zeebodem uitkomen. Dan gaat Boomsma even de fout in.
β€œβ€¦ en plons! Waar ben ik nu terechtgekomen? Het lijkt de zee wel, denkt Cas. Zou Ko op het strand zijn?”
Als je van onder de bodem in het water komt, hoor je geen β€œplons”, maar een soort gorgelend geluid, omdat het water de gang in loopt.

Uiteindelijk vinden ze Ko tussen zijn soortgenoten in de duinen. Cas vindt het zo leuk voor hem dat hij daar mag blijven wonen. Mol wordt nu zijn huisdier, maar die wil niet in een hokje en gewoon onder de grond kunnen blijven graven. Dieren leven in vrijheid beter dan in gevangenschap, lijkt de onderliggende boodschap van Boomsma.
Illustratrice Van Ditshuizen heeft wat leuke beeldgrapjes in haar tekeningen verwerkt. Vooral de onderwater illustratie is een mooie, waar voor peuters en kleuters heel wat op te zien is.

Pieter Feller

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – FrΓ©nk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!