Aardig prentenboek

Waar is Ko? – Cobi Boomsma – Illustraties: Marieke van Ditshuizen – De vier windstreken – 20 blz.

Waar is KoOp zijn verjaardag krijgt Cas een grote doos. Er blijkt een konijn in te zitten dat hij Ko noemt. Cas timmert zelf een mooi hok voor zijn huisdier, maar de volgende dag heeft dat de poten genomen. Cas gaat meteen naar Ko op zoek. Hij vindt een holletje in de grond. Ko heeft zich een weg naar de vrijheid gegraven. Cas duikt het hol in om zijn huisdier te gaan zoeken. Hij krijgt hulp van Mol en samen gaan ze verder.

Het is geen opzienbarend verhaal en de tekst van Cobi Boomsma is niet heel sterk. Gelukkig houden de tekeningen van Marieke van Ditshuizen het verhaal redelijk overeind. Er is genoeg op de te zien. Als ouder kun je uiteraard je eigen woorden gebruiken om de tekst aan te vullen en wat spannender te maken, want er gebeurt van alles.

Cas en Mol graven zelfs zo’n diepe gang dat ze onder de zeebodem uitkomen. Dan gaat Boomsma even de fout in.
“… en plons! Waar ben ik nu terechtgekomen? Het lijkt de zee wel, denkt Cas. Zou Ko op het strand zijn?”
Als je van onder de bodem in het water komt, hoor je geen “plons”, maar een soort gorgelend geluid, omdat het water de gang in loopt.

Uiteindelijk vinden ze Ko tussen zijn soortgenoten in de duinen. Cas vindt het zo leuk voor hem dat hij daar mag blijven wonen. Mol wordt nu zijn huisdier, maar die wil niet in een hokje en gewoon onder de grond kunnen blijven graven. Dieren leven in vrijheid beter dan in gevangenschap, lijkt de onderliggende boodschap van Boomsma.
Illustratrice Van Ditshuizen heeft wat leuke beeldgrapjes in haar tekeningen verwerkt. Vooral de onderwater illustratie is een mooie, waar voor peuters en kleuters heel wat op te zien is.

Pieter Feller

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!