Actuele en realistische politiethriller

Bijwerking – Heleen van der Kemp – Cargo – 318 blz.

BijwerkingHeleen van der Kemp (1974) is communicatie-adviseur en schreef eerder een paar succesvolle boeken. Blond 15 was haar debuut. Haar thrillers werden genomineerd voor de Crimezone Thriller awards. Van der Kemp schrijft krachtige en moderne politiethrillers rond rechercheur Britt Franken, een onafhankelijke politievrouw met een puberdochter.

Midden in het toeristenseizoen wordt politierechercheur Britt Franken opgeroepen bij de dood van een mysterieuze jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden.

Een week later wordt haar team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschopperij in de Jordaan. Het Amsterdamse uitgaansleven wordt steeds grimmiger. Ook Brits dochter Bo ondervindt dit aan den lijve. Plotseling komt de dreiging wel heel dichtbij.

Van der Kemp heeft met Bijwerking een realistisch politieverhaal geschreven. Het team van Britt Franken komt stapje voor stapje dichterbij. Er is geen pasklare oplossing. Heel anders dan de politieseries op televisie, waar de hoofdrolspelers alles binnen 45 minuten weten op te lossen, komt het boek van Van der Kemp veel waarheidsgetrouwer over. Geen toevallige, rake redeneringen en plotselinge ingevingen, maar gedegen politieonderzoek. Het verhaal zit goed in elkaar.

Wat het boek nog realistischer maakt, zijn de actuele onderwerpen. Een grote drugszaak die doet denken aan de witte heroïne-zaak in Amsterdam in 2014, persoonlijke complicaties zoals angsten en problemen in de liefde, en culturele dilemma’s.

” ‘Karim?’
Ja hoor, zijn broer weer met dat vreselijke toontje. Safi was in Marokko geboren en ook al waren zijn ouders op zijn derde naar Nederland verhuisd, op de een of andere manier vond zijn broer dat zijn roots daardoor zo sterk waren alsof hij een direct lijntje met Mekka had.
Ineens won de boosheid het van zijn verdriet. Kon hij er verdomme iets aan doend at hij wél honderd procent geïntegreerd was? Dat hij vraagtekens stelde bij al die gebruiken en beperkingen? Was hij daarom een minder mens?”

Bijwerking is Van der Kemps vierde boek over Britt Franken. Na Blond 15, Afrekening en Onschendbaar is Amsterdam nog steeds niet veilig en moet Britt hard aan het werk. Toch zijn de boeken ook heel geschikt om apart van het elkaar te lezen. Er zitten een paar terugwijzingen naar eerdere gebeurtenissen in Bijwerking, maar dat geeft het boek misschien zelf wel net dat ene beetje extra. Je leert als lezer beetje bij beetje Britt persoonlijk kennen.

Samen met het realistische en actuele uit het boek, maakt de vlotte schrijfstijl van Van der Kemp het helemaal af. Ondanks dat ik in het begin de vele karakters nog moest leren kennen en de meeste van hen slechts een kleine bijrol spelen en weinig diepgang hebben, is het boek goed geschreven. Geen ellenlange zinnen of ingewikkelde problemen, maar gewoon een gesmeerd verhaal, dat steeds meer vaart krijgt naarmate het boek ten einde loopt.

Van der Kemp laat de lezer achter met een open einde, met name in Britts privéleven. Er is een goede kans dat er een nieuw boek aan zit te komen. Ik ben benieuwd.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!