Actuele en realistische politiethriller

Bijwerking – Heleen van der Kemp – Cargo – 318 blz.

BijwerkingHeleen van der Kemp (1974) is communicatie-adviseur en schreef eerder een paar succesvolle boeken. Blond 15 was haar debuut. Haar thrillers werden genomineerd voor de Crimezone Thriller awards. Van der Kemp schrijft krachtige en moderne politiethrillers rond rechercheur Britt Franken, een onafhankelijke politievrouw met een puberdochter.

Midden in het toeristenseizoen wordt politierechercheur Britt Franken opgeroepen bij de dood van een mysterieuze jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden.

Een week later wordt haar team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschopperij in de Jordaan. Het Amsterdamse uitgaansleven wordt steeds grimmiger. Ook Brits dochter Bo ondervindt dit aan den lijve. Plotseling komt de dreiging wel heel dichtbij.

Van der Kemp heeft met Bijwerking een realistisch politieverhaal geschreven. Het team van Britt Franken komt stapje voor stapje dichterbij. Er is geen pasklare oplossing. Heel anders dan de politieseries op televisie, waar de hoofdrolspelers alles binnen 45 minuten weten op te lossen, komt het boek van Van der Kemp veel waarheidsgetrouwer over. Geen toevallige, rake redeneringen en plotselinge ingevingen, maar gedegen politieonderzoek. Het verhaal zit goed in elkaar.

Wat het boek nog realistischer maakt, zijn de actuele onderwerpen. Een grote drugszaak die doet denken aan de witte heroïne-zaak in Amsterdam in 2014, persoonlijke complicaties zoals angsten en problemen in de liefde, en culturele dilemma’s.

” ‘Karim?’
Ja hoor, zijn broer weer met dat vreselijke toontje. Safi was in Marokko geboren en ook al waren zijn ouders op zijn derde naar Nederland verhuisd, op de een of andere manier vond zijn broer dat zijn roots daardoor zo sterk waren alsof hij een direct lijntje met Mekka had.
Ineens won de boosheid het van zijn verdriet. Kon hij er verdomme iets aan doend at hij wél honderd procent geïntegreerd was? Dat hij vraagtekens stelde bij al die gebruiken en beperkingen? Was hij daarom een minder mens?”

Bijwerking is Van der Kemps vierde boek over Britt Franken. Na Blond 15, Afrekening en Onschendbaar is Amsterdam nog steeds niet veilig en moet Britt hard aan het werk. Toch zijn de boeken ook heel geschikt om apart van het elkaar te lezen. Er zitten een paar terugwijzingen naar eerdere gebeurtenissen in Bijwerking, maar dat geeft het boek misschien zelf wel net dat ene beetje extra. Je leert als lezer beetje bij beetje Britt persoonlijk kennen.

Samen met het realistische en actuele uit het boek, maakt de vlotte schrijfstijl van Van der Kemp het helemaal af. Ondanks dat ik in het begin de vele karakters nog moest leren kennen en de meeste van hen slechts een kleine bijrol spelen en weinig diepgang hebben, is het boek goed geschreven. Geen ellenlange zinnen of ingewikkelde problemen, maar gewoon een gesmeerd verhaal, dat steeds meer vaart krijgt naarmate het boek ten einde loopt.

Van der Kemp laat de lezer achter met een open einde, met name in Britts privéleven. Er is een goede kans dat er een nieuw boek aan zit te komen. Ik ben benieuwd.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!