ADHD met mogelijkheden

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? – Cathelijne Wildervanck – Scriptum Psychologie – 173 blz.

Cathelijne Wildervanck is schrijver en coach. Ze werkt als zodanig bij trainingsinstituut De eerste verdieping en is ook directeur van ADHD-centrum Nederland. Eerder verscheen van haar het boek De depressie op zijn kop.

“Ik ben mijn ‘ADHD-carrière’ begonnen omdat ik de uitgedeelde etiketjes niet begreep. Voor mij klopten de hokjes niet waar cliënten met wie ik werkte ingestopt werden. En dus ging ik aan de slag met ze vanuit de gedachte dat mensen met ADHD net zozeer als andere mensen succesvol kunnen functioneren. Niet ondanks een handicap, maar zónder de handicap.”

Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Cathelijne Wildervanck laat zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden.

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? is geen handboek van ‘zo moet het’. De auteur roept de lezer op om het boek te zien als eyeopener, als aanleiding om zelf de mogelijkheden van mensen met ADHD te zoeken, om zelf aan de slag te gaan met het zoeken van oplossingen. Wildervanck gebruikt daarbij veel vergelijkingen met alledaagse dingen. Hiermee wordt het abstracte duidelijker. Je hoeft geen professional op het gebied van ADD en ADHD niet zijn om dit boek te snappen. De vele persoonlijk anekdotes tussendoor helpen ook om het onderwerp toegankelijk te maken.

Zoals al genoemd, moedigt Wildervanck haar lezers vooral op om zelf in actie te komen. Ze heeft geen oplossingen, ze geeft geen leidraad. Ze geeft je eigenlijk het hout en de beitel, waarmee je zelf nog riemen moet maken om mee te roeien. Het boek is puur bedoeld om begrip te kweken en om je aan te sporen om je meer in ADHD en de mensen die dit hebben te verdiepen.

ADHD: Hoe haal je het úít je hoofd? is geen geschikt boek als je aan de hand meegenomen wil worden om te leren hoe je met ADHD om moet gaan. Ook is het geen wetenschappelijk verhaal waarin opeens alles uitgelegd wordt. Maar het boek is een prima startpunt als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor mensen met een ‘beperking’.

Felice Beekhuis

Andere recensies

en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
De boom die een wereld was – Yorick Goldewijn – Illustraties: Jeska Vertegen – Ploegsma – 96 blz. Dit boek is een filosoferende verhalenbundel over de wereld van en rondom een oude boom, tevens het onderwerp van het eerste verhaal: “de boom was zo...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!