Alles is leuk aan het runnen van een boekwinkel

Linda Schipper is op 15 september 1982 geboren in Assen. De mavo gevolgd, daarna de middelbare detailhandelsschool, in een winkel gaan werken en nooit meer wat anders gedaan.

Sinds 1 september 2020 eigenaar van kinderboekwinkel Rapunsel in Assen. Gelukkig samenwonend met partner André en katten Otto en Hetty. In mijn vrije tijd lees ik enorm veel. Wandelen is een hobby en ik maak graag foto`s.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden en wat werd je?

Ik lees al zolang ik me kan herinneren en ik weet dat ik ergens in mijn jeugd ben begonnen met zeggen, ik wil later in een boekenwinkel werken, nooit gedacht dat het ooit zou gebeuren, na een paar andere banen heeft het lot anders besloten en zowaar heb ik nu de leukste baan van de wereld!

Las je als kind veel en wat was je favoriete boek/serie/schrijver?

Ja, ik las heel veel, elke week naar de bibliotheek, en op verjaardagen, kerst en sinterklaas zaten er ook steevast boeken bij de cadeautjes. In mijn puberjaren is het lezen wat minder geweest maar dat heb ik later ruimschoots ingehaald. Favoriet als kind: Rozemarijntje.

Waarom kocht je kinderboekwinkel Rapunsel?

Bijzonder verhaal, via via heb ik de zoon van de vorige eigenaresse leren kennen, we kregen het een keer over mijn boekverslaving en dat zijn moeder een boekwinkel had. Ze had bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en we hebben een keer afgesproken en zo is de bal gaan rollen.

Wat is er leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat niet?

Jeetje, eigenlijk alles is leuk, als ik dan iets moet noemen wat minder leuk is denk ik, nee ik kan niets bedenken haha.

Wat doe je allemaal om je boekwinkel te promoten?

Wij zijn heel druk bezig met onze website om deze altijd up to date te houden, ook zijn we actief op social media en maken we een nieuwsbrief, verder als het mogelijk is proberen op evenementen aanwezig te zijn en dus zichtbaar te zijn.

Wat moeten we doen om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden?

Voorlezen, samenlezen, mooie verhalen blijven promoten, het kind enthousiasmeren, maar dat is natuurlijk een groepsactiviteit, de ouders, de school, de bibliotheek en de boekhandel, samen staan we sterk.

Wat denk je van het taalonderwijs op de basisscholen? Wordt er genoeg tijd besteed aan de taalontwikkeling en lezen?

Dit vind ik een moeilijke vraag aangezien ik geen leerkracht ben en hier niet genoeg van meekrijg om een goede mening over te vormen, de kinderen die in de winkel komen zijn vaak boekenwurmen, en lezen graag.

Doet de overheid genoeg om het lezen te bevorderen of is dat niet haar taak?

Afgelopen jaar gemerkt dat door beschikbare fondsen scholen meer boeken hebben aangeschaft en dat is een goed voor bibliotheken op scholen en voor de kinderen die meer boeken tot hun beschikking krijgen, ik zou zeggen laten ze daar vooral mee doorgaan! Hoe meer kinderen in aanraking komen met boeken en lezen hoe beter.

Wat zijn de vijf meest favoriete boeken die je ooit las? Mogen er ook meer zijn.

1.Mijn kindertijd favoriet, De verhalenbundel van Rozemarijntje van W.G van de Hulst. Dit boek heb ik zowat stukgelezen (ik heb hem nog in de kast staan.)

2.Harry Potter, na mijn puberjaren in deze boeken begonnen en daarna nooit weer gestopt met lezen.

3.Twilight ook een boekenserie die ik heb verslonden, ik hou van Fantasy en Young Adult.

4.De Veger (Auxer) Briefjes van Pelle (Slegers), Jij mag alles zijn (Griet op den Beeck). Bij deze boeken heb ik allemaal gehuild.

5.De Jongen, de Mol, de Vos en het paard

Hier is ruimte om iets te zeggen over iets dat je nog graag kwijt wilt.

Ik hoop dat we samen er voor kunnen zorgen dat kinderen plezier in lezen krijgen en houden, dat we ze er bewust van kunnen maken dat je kunt verdwalen in een boek en je eigen wereld in je hoofd kunt vormen, dat is de reden dat ik in het boekenvak wilde werken, wat is er nou mooier dan een kind helpen met een nieuw avontuur beginnen?

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!