Als de geschiedenis zich lijkt te herhalen

Gevallen Engel –David Hewson – Vertaald door Willeke Lempens – De Fontein – 432 blz.

Gevallen engelEen boek dat speelt in mijn favoriete vakantieland Italië en mijn favoriete stad: Rome, Gevallen Engel van David Hewson is er eentje waarvoor ik ben gaan zitten. Het bleek het negende deel van de Nic Costa serie te zijn, maar dat weerhield me er niet van om eraan te beginnen. Maar zo nu en dan moest ik even goed opletten om de gaten van de vorige acht delen die ik had gemist op te vullen. Het boek is dus ook heel goed los te lezen en heeft me nieuwsgierig naar de andere delen gemaakt.

Rechercheur Nic Costa heeft vakantie als hij met een vriendin door Rome loopt. Als hij haar kust horen ze verderop lawaai en zeer angstig gegil. Zijn politie-instinct zorgt er voor dat hij gaat kijken en hij vindt de Britse academicus Malise Gabriel dood voor zijn appartement, waar het balkon lijkt te zijn afgebroken, zijn dode lichaam wordt zijn jonge dochter Mina vastgehouden. Vanaf het eerste moment is Nic geïntrigeerd door de tiener, die de indruk geeft iets te willen zeggen, maar dit niet aan lijkt te durven.

In eerste instantie lijkt de dood een tragisch ongeluk, maar de verdwijning van Mina’s broer, het binnen een dag leeghalen van halen van het appartement en een tweede “sterfgeval” in het appartement doet vermoeden dat er meer aan de hand is. De dood van de vader heeft schokkende gelijkenissen met de 16e eeuw legende van Beatrice Cenci, een jonge adellijke vrouw die werd gemarteld en geëxecuteerd door het Vaticaan nadat zij en haar familie, de vader die haar misbruikte hadden vermoord.

Is dit echt een zaak van de geschiedenis die zich herhaalt, of is er een donkerder, meer verborgen verklaring? Doordat niemand van de betrokkenen de waarheid lijkt te willen vertellen, zullen Costa en zijn collega’s deze moeilijke zaak tot op de bodem moeten uitzoeken of moeten loslaten omdat er al te veel ellende in de familie is.

Gevallen engel is een boek dat je in een adem uitleest. Het mooie is dat David Hewson zijn verhaal ophangt aan de stad of de historie van de stad, zonder daar in belerend of saai te worden. Het hedendaagse loopt naadloos over in de geschiedenis. De personages zijn levensecht en mooi geportretteerd. Het boek blijft tot het eind spannend en de schrijver geeft niets weg tot het eind en houdt zo een mooie spanningsboog door het gehele boek. Zeer zeker een aanrader voor iedereen die van een goede thriller houdt, die gemixt is met een vleugje historie, overgoten met een lekker Italiaans sausje.

Jeanine Notten

Andere recensies

Slimmer dan je denkt – Lotte Stegeman – Luitingh – Sijthoff – 144 blz. Het begin. Er was een tijd, niet lang geleden, dat niemand geloofde dat dieren ook emoties kunnen hebben of slim zijn. Een goed idee om hierover een boek te maken...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken, Non-fictie
| Reageer!
Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!