Als je je verveelt

The Pointless Book – Alfie Deyes – Vertaling: Henny van Gulik – Van Goor – 192 blz.

pointless bookJe bent een tienermeisje, je zit op je kamer, alleen of met een vriendin, en je verveelt je dood. Wat doe je dan? Je pakt jouw exemplaar van The Pointless Book van Alfie Deyes!

Deyes is een Engelse vlogger (= videoblogger) en YouTuber voor PointlessBlog, PointlesBlogTV en AlfieGames. Hij is hiermee begonnen in 2009, maar heeft inmiddels meer dan drie miljoen volgers op zijn YouTube-kanalen en meer dan 160 miljoen views. Alfie Deyes is inmens populair op internet met eigenlijk alleen maar onzinnige dingen doen. En dat kun jij nu ook!

The Pointless Book is een aanvulling op Deyes’ filmpjes. Jij kunt nu zelf meedoen. Deyes heeft een opzetje gemaakt, en jij mag het verder invullen. Deyes leert je vijf yoga-oefeningen, laat je verbind-de-punten spelen, vraagt je lijstjes te maken van je lievelingseten, je gedroomde vakantielanden en je ambities, daagt je uit een pagina om te slaan met je oor, je oog, je elleboog of je neus, of laat je tekeningen maken van bijvoorbeeld jezelf of je huisdier. Maar ook samen met een vriendin of een groepje kun je je met de hulp van Deyes vermaken: je kunt het boek onder je kin klemmen en het proberen door te geven zonder je handen te gebruiken, en er is een scorelijst om bij te houden hoe vaak je hebt gewonnen met steen-papier-schaar of duimworstelen. Kortom: je zult je niet lang vervelen als je de instructies uitvoert.

Helaas staan de alleen-uitdagingen en de spelletjes die je met vrienden of vriendinnen kan doen door elkaar heen. Een beetje meer overzicht of onderscheid was daarin handig geweest. Maar dit kan de pret niet drukken. Normaal gesproken vind ik het zonde om in boeken te schrijven, te tekenen of er pagina’s uit te scheuren (voor als je wc-papier nodig hebt!), maar in het geval van The Pointless Book is dit precies de bedoeling. Het is een grote stap voor een recensent die boeken behandelt als heilige koeien, maar uiteindelijk is het wel de moeite waard.

Aangekomen aan het eind van het boek, is er maar één conclusie mogelijk: het boek is inderdaad pointless! Je hebt je middag/dag/week verspild, maar dan wel een op een gezellige en grappige manier.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!