Als je naam op de loserlijst staat

De loserlijst – H.N.Kowitt – Vertaling A.Dougué – Fontein – 221 blz.

loserlijstH.N. Kowitt begon, net als de hoofdfiguur in dit boek, als kind al met tekenen.
Ze deed niets liever dan alles en overal te tekenen. Ze volgde de kunstlessen op school en toen ze verhuisde naar New York begon ze te werken als illustrator voor kinderboeken. Daarna was voor haar de stap om haar eigen boek te schrijven en te illustreren niet zo groot. Dit is haar eerste graphic novel.

Dennis Koning (12) is brugklasser op het Oranjecollege. Hij houdt van tekenen en strips. Zelf vind hij zich totaal geen nerd al denkt zijn omgeving dat hij dat wel is. Als hij Chantal, de pestkop van de school, tegenspreekt zet ze hem en zijn vriend Jasper op de loserlijst die zich bevindt op de meisjes-wc.

Daardoor verandert zijn leven compleet en besluit hij zijn naam op die lijst door te krassen. Hierbij wordt hij betrapt en hij moet nablijven. Daar komt hij Spike en zijn bende tegen. Als ze ontdekken dat hij cool kan tekenen moet hij tatoeages bij hem en zijn vrienden gaan zetten. Het contact met Jasper, zijn vriend, wordt steeds minder, omdat hij onder druk bij Spike moet rondhangen. Ze gebruiken Jasper, zonder dat Dennis het weet, om een stripboek te stelen in de stripwinkel. Als Dennis dit ontdekt wil hij de strip terugstelen en ongemerkt terugbrengen tijdens een handtekeningsessie van zijn grote idool, striptekenaar Mike. Dit loopt helemaal uit de hand en heeft een verrassend einde.

Graphic novels zijn op het moment heel populair. Heel begrijpelijk omdat ze geschreven zijn in heel korte zinnen, vaak in dagboekvorm en het lettertype is ook vaak een geschreven letter waardoor het net lijkt of je daadwerkelijk iemand zijn dagboek leest. De leuke, eenvoudige, soms absurde tekeningen zitten kriskras door het verhaal heen, wat het boek een gezellige uitstraling geeft.

Kinderen die niet graag lezen worden door dit soort boeken uitgenodigd een boek te pakken en omdat het luchtig is geschreven schrikt het formaat van het boek niet af. Het zijn boeken met een lage drempel.
Het verhaal is niet alleen luchtig en grappig, maar actueel. Kinderen zoeken aansluiting en vinden het niet leuk om al afwijkend bestempeld te worden. De vriendschap tussen Dennis en Jasper komt onder vuur te liggen, het pesten en angst voor de “schoolpestkop” de loyaliteit en het accepteren dat anders zijn ook gewoon goed is, al deze onderwerpen komen in het boek voor.

Toen ik in 2009 voor het eerst kennis had gemaakt met een graphic novel en Het dagboek van een loser had gelezen, vond ik dat leuk en grappig boek en had ik nooit verwacht dat dit het eerste boek van vele in zijn soort zou zijn. Ondanks de terugkerende onderwerpen gaan ze zeker niet vervelen.
De titel van dit boek is misschien wat fout gekozen omdat je gelijk aan Dagboek van een loser denkt. De stijl en het soort boek doet aan deze serie denken en de titel helemaal. Je zou bijna denken dat ze zo op het succes mee willen liften van een heel populaire serie. Maar door de eigen stijl van Kowitt heeft dit boek die lift helemaal niet nodig en heeft ze haar plekje in dit genre wel verdiend.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (11 jaar):

De loserlijst is een leuk boek met grappige plaatjes. Er zitten leuke stukjes in die niet verwacht als je alleen de achterkant leest. Je leest het in één keer uit. Als je begint, denk je dat het lijkt op Leven van een loser, maar het is toch een ander verhaal en erg leuk. Als je Leven van een loser leuk vindt, vind je dit boek ook leuk!

Andere recensies

Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!