Als je niet met, maar ook niet zonder de liefde van je leven kunt …

Kroniek van een bange liefde -Trudy Kunz – Aspekt – 216 blz.

kroniek van bange liefdeTrudy Kunz (1947) studeerde Franse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Tussen 1977 en 1990 was zij als verslaggeefster verbonden aan het weekblad Libelle. Daarna werkte zij als freelance journaliste onder meer voor Marie-Claire, Nouveau en Plus Magazine. Kroniek van een bange liefde is haar debuutroman.
De hoofdpersoon en vertelster van het verhaal is Elisabeth Arntz, ze is verslaggeefster bij een groot landelijk tijdschrift en ze reist de hele wereld af voor haar werk. Maar zo zelfstandig als ze is in haar werk, zo afhankelijk is ze in haar privéleven en vooral in de liefde.

De angst om iemand te verliezen is geworteld in haar jeugd en het waarom komt langzaam in het verhaal naar boven drijven. Het verhaal begint als Elisabeth haar geschiedenis begint te vertellen aan Mark, vanaf het moment dat zij elkaar ontmoet hadden, via een contactadvertentie, over haar jeugd en haar vorige liefdes en waarom die spaak liepen.
Mark blijkt de man in haar leven met wie ze uiteindelijk gaat samenwonen en hoewel zij zich probeert aan te passen aan zijn grillen, zoekt ze de problemen bij zichzelf. Het zou wijzer zijn de relatie te verbreken, maar dit lukt haar niet.

Ze vertelt over haar strubbelingen in haar relaties, maar ook over die met haar ouders, haar depressie, therapie en het proberen te ontdekken hoe ze is geworden tot de vrouw die ze nu is. Ze blijft zich vastklampen aan Mark, maar uiteindelijk hakken ze een knoop door. Ze gaan uit elkaar, apart wonen, maar elkaar loslaten is een ander verhaal…

Persoonlijk moest ik even wennen aan de schrijfstijl en er echt even ‘inkomen”. Ik vond het verhaal wat langzaam op gang komen en met name de vraag waarom de hoofdpersoon dit gaat vertellen aan haar geliefde die dat immers allemaal zelf al heeft meegemaakt en gehoord, bleef in mijn hoofd hangen.
Eenmaal wat verder in het verhaal werd ik steeds meer gegrepen door de gevoelens van de hoofdfiguur Elisabeth. Je wordt heen en weer geslingerd door de vele emoties die mooi omschreven op papier zijn gezet.

De angst om iemand te verliezen van wie je houdt, daar draait het in dit boek om. Die angst zit dieper geworteld bij de hoofdfiguur dan ze in eerste instantie zelf denkt. De vraag over het waarom wordt uiteindelijk ook beantwoord net als de vraag of Elisabeth Mark echt heeft los kunnen laten. Een roman vol emoties, mooi geschreven en bij het lezen van het slot moeilijk los te laten …

Conny Schelvis

Andere recensies

Slimmer dan je denkt – Lotte Stegeman – Luitingh – Sijthoff – 144 blz. Het begin. Er was een tijd, niet lang geleden, dat niemand geloofde dat dieren ook emoties kunnen hebben of slim zijn. Een goed idee om hierover een boek te maken...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken, Non-fictie
| Reageer!
Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!