Avonturen in de bibliotheek

Babbeltje in de bieb – José Baur – Illustraties Bèr Eggen – Schrijverspunt Clusteruitgeverij – 128 blz.

Babbeltje in de biebBabbeltje is een meisje dat in een boek ‘woont’. Zij is een getekend boekfiguur en kan als enige in de hele wereld uit haar boek stappen. Dieren kunnen Babbeltje zien en met haar praten, mensen niet.

Jolijn, het meisje van wie het boek is, laat het per ongeluk achter bij de bibliotheek. Daar komt het boek op de plank met gevonden voorwerpen te liggen, naast een beer die is blijven liggen. Babbeltje sluit in de bieb vriendschap met Téjo, een weesmuis. Maar het allerliefst wil Babbeltje terug naar Jolijn. Zal het haar lukken?

Tijdens het lezen van een boek kun je in een hele andere wereld terechtkomen. Zoals in de wereld van Babbeltje, waar je als lezer in verdwijnt op het moment dat zij uit haar boek stapt. Ze beleeft spannende avonturen in de bieb. Zo probeert ze samen met Téjo de muis juffrouw Dolores een lesje te leren, omdat zij iedereen het leven zuur maakt. Uiteraard proberen ze ook samen een plan te bedenken om Babbeltjes boek weer terug naar huis te krijgen. Hoewel Babbeltje nog wel in tweestrijd komt, want ze wil haar vriendschap met Téjo eigenlijk ook niet kwijt.

Babbeltje in de bieb is een avontuurlijk voorleesboek waarin het oplossen van problemen een redelijk centraal thema heeft. Daarnaast komen onderwerpen als zoek raken van spullen, goed en kwaad en vriendschap naar voren. Dat verschil tussen goed en kwaad wordt vooral duidelijk gemaakt door het contrast tussen de twee biebjuffen, Dolores en Rosie. Soms is er onbegrip tussen Babbeltje en Téjo. Dat spat dan ook echt van de pagina af. Zoals het gaat bij kinderen die ruzie maken, gaan ze even hun eigen gang, om het de dag erna weer goed te maken.

De spanning is goed opgebouwd. Ieder hoofdstuk op zich heeft een spanningsboog die in datzelfde hoofdstuk wordt afgesloten. Op deze manier blijft ‘één verhaaltje voor het slapengaan in stand’. Uiteindelijk loopt er ook een spanningsboog door het geheel; Lukt het Babbeltje om weer thuis te komen?

Het is wel een echt voorleesboek. Ik vraag me af of het nog past bij de belevingswereld van kinderen die oud genoeg zijn om dit zelf te lezen. Hoewel dat natuurlijk voor ieder kind anders zal zijn.

Al met al een verrassend leuk voorleesboek voor kinderen rond de zes jaar!

Nelly Hofman

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!