Een avontuur dat smaakt naar meer

De verzamelaar – Diana van Hal – Verba Montem – 182 blz.

De verzamelaarDiana van Hal (1980) is sinds het behalen van haar Bachelor of Science in 2002, werkzaam in een medisch laboratorium. Schrijven heeft altijd in haar bloed gezeten. Haar vurige wens: een thriller schrijven.

Robert is met zijn hond Jack aan het wandelen in het Middlesex Fells reservaat als hij een vreemd geluid hoort. Jack is gespannen en hij moet constant de hond meesleuren. Robert gaat naar huis maar het laat hem niet los. De volgende ochtend gaat hij kijken op de plek waar het geluid vandaag komt en hij ziet dat daar de grond omgewoeld is. Hij belt de politie en even later wordt er het lichaam van een jonge vrouw ontdekt. Al gauw blijkt dat het hier om het werk van een seriemoordenaar gaat.

Tactisch rechercheur Spencer wordt belast met deze zaak en wordt hierbij ondersteunt door DNA-analist Jennifer Rowley. Spencer en Rowley kampen beiden met een verleden waardoor ze naar elkaar toe trekken. Toch behouden ze enige afstand tot elkaar. De zaak heeft hoge prioriteit daar er meerdere vrouwen vermist zijn, die vermoedelijk ook in handen zijn gevallen van de seriemoordenaar.

De verzamelaar verhaalt door middel van korte hoofdstukken en een meervoudig perspectief vanuit de derde persoon. Spencer, Rowley en de dader hebben allemaal hun rol en daarnaast zijn er cursief geschreven hoofdstukken die worden verteld door een van de vermiste vrouwen. Het verhaal start meteen op volle kracht en zal zijn snelheid blijven behouden. De verteltrant van Diana is prettig en makkelijk te lezen. Dit samen met het gebruik van de korte hoofdstukken zorgde ervoor dat ik het boek snel uitgelezen had. Al redelijk snel wordt de dader bekend gemaakt, maar toch heeft dit geen invloed op de spanning. Doordat de vraag blijft of ze deze op tijd kunnen ontmaskeren en het leven van de andere vermiste vrouwen kunnen redden, blijft de spanning en mede de nieuwsgierigheid behouden.

Het verleden van Spencer en Rowley speelt ook een grote rol in het geheel. Wat alleen wel heel toevallig is dat beiden precies hetzelfde is overkomen. In dit geval is het wel heel opmerkelijk en het zorgt voor enige ongeloofwaardigheid, wat heel jammer is, want verder is het een goed opgezet verhaal. Als je het vanaf een andere kant bekijkt, geeft dit het verhaal ook wel weer wat unieks mee.

De verzamelaar heeft van begin tot eind een fijne spanning en met de personages is makkelijk een klik mee te krijgen. De band tussen Spencer en Rowley wordt steeds hechter en het lijkt een kwestie van tijd dat dit koppel daadwerkelijk voor elkaar gaan kiezen. De verzamelaar is een boek dat doet denken aan een CSI-serie, maar dan met meer aandacht voor personages en hun achtergronden. De auteur slaagt er goed om een typische Amerikaanse sfeer in het boek uit te beelden.

Het boek eindigt met een climax, maar tevens is er een open einde. Dit was een beetje teleurstellend, want zo blijft er nog een vraag openstaan waar ik graag een antwoord op had willen krijgen. Hoop dat het vervolg niet te lang op zich laat wachten zodat er een ander mysterie tot een oplossing komt.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!