Ayurveda uitgelegd

East by West – Jasmine Hemsley – Vertaling Wilma Wedman – Kosmos Uitgevers – 311 blz.

In dit boek staan recepten vanuit de ayurveda centraal en daaromheen worden ook de grondbeginselen uitgelegd. Aan het begin wordt verteld hoe je het boek kunt gebruiken. Er worden richtlijnen gegeven voor voedselcombinatieregels en wat je dus beter niet kunt doen, wat je zoal in huis kunt halen aan proviand en wat de specifieke eigenschappen zijn van bijvoorbeeld verschillende bonen.

Het grootste deel van East by West bestaat uit recepten. Per recept wordt beschreven op welk moment van de dag je dat het beste kunt eten of drinken, wat de eigenschappen zijn en welke variatie je kunt toepassen als je je vata, pitta of kapha voelt, de drie dosha’s die verderop in het boek worden uitgelegd. De recepten zijn niet moeilijk, je hebt er soms wel specifieke ingrediënten voor nodig, waar je naar op zoek moet gaan in oosterse winkels.

Het leuke van dit boek vind ik dat het benadrukt dat ayurvedisch koken niet gaat om het strikte navolgen van regels, maar meer over het volgen van richtlijnen. Het gaat ook verder dan eten: ayurveda is de wetenschap/kennis van het leven, een levensfilosofie waarin een goede gezondheid een proactieve toestand is om ziekte af te weren.
“Ayurveda is een energetisch stelsel dat de innerlijke onbalans aanpakt die ervoor zorgt dat we geen optimale gezondheid en genezing kunnen bereiken.”

Er wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillende termen in de ayurveda betekenen en hoe er een onbalans ontstaat als er ergens teveel of te weinig van is. Een hoe je deze onbalans aanpakt. Er staat een mooie afbeelding in van een ster, waarin de verschillende dosha’s en hun hoedanigheden, de vijf elementen, de zintuigen en de zes smaken en hun hoedanigheden zich tot elkaar verhouden. Je moet je er echt wel even in verdiepen om het te snappen en als je het je eigen wilt maken kost dat tijd en doorzettingsvermogen. Maar Jasmine Hemsley geeft ons met dit boek een mooie introductie in de ayurveda, waar je al mee aan het werk kunt gaan door één van de heerlijke recepten uit te proberen.

Ghislaine Cals

Andere recensies

Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!