Ayurveda uitgelegd

East by West – Jasmine Hemsley – Vertaling Wilma Wedman – Kosmos Uitgevers – 311 blz.

In dit boek staan recepten vanuit de ayurveda centraal en daaromheen worden ook de grondbeginselen uitgelegd. Aan het begin wordt verteld hoe je het boek kunt gebruiken. Er worden richtlijnen gegeven voor voedselcombinatieregels en wat je dus beter niet kunt doen, wat je zoal in huis kunt halen aan proviand en wat de specifieke eigenschappen zijn van bijvoorbeeld verschillende bonen.

Het grootste deel van East by West bestaat uit recepten. Per recept wordt beschreven op welk moment van de dag je dat het beste kunt eten of drinken, wat de eigenschappen zijn en welke variatie je kunt toepassen als je je vata, pitta of kapha voelt, de drie dosha’s die verderop in het boek worden uitgelegd. De recepten zijn niet moeilijk, je hebt er soms wel specifieke ingrediënten voor nodig, waar je naar op zoek moet gaan in oosterse winkels.

Het leuke van dit boek vind ik dat het benadrukt dat ayurvedisch koken niet gaat om het strikte navolgen van regels, maar meer over het volgen van richtlijnen. Het gaat ook verder dan eten: ayurveda is de wetenschap/kennis van het leven, een levensfilosofie waarin een goede gezondheid een proactieve toestand is om ziekte af te weren.
“Ayurveda is een energetisch stelsel dat de innerlijke onbalans aanpakt die ervoor zorgt dat we geen optimale gezondheid en genezing kunnen bereiken.”

Er wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillende termen in de ayurveda betekenen en hoe er een onbalans ontstaat als er ergens teveel of te weinig van is. Een hoe je deze onbalans aanpakt. Er staat een mooie afbeelding in van een ster, waarin de verschillende dosha’s en hun hoedanigheden, de vijf elementen, de zintuigen en de zes smaken en hun hoedanigheden zich tot elkaar verhouden. Je moet je er echt wel even in verdiepen om het te snappen en als je het je eigen wilt maken kost dat tijd en doorzettingsvermogen. Maar Jasmine Hemsley geeft ons met dit boek een mooie introductie in de ayurveda, waar je al mee aan het werk kunt gaan door één van de heerlijke recepten uit te proberen.

Ghislaine Cals

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!