Barbecuën op z’n best

Rook! – Steven Raichlen – Fotografie: Matthew Benson – Vertaling: Claudia Dispa/Vitataal – Karakter – 280 blz.

RookIn Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken (kippers en ham) en koud-roken (zoals mozzarella affumicata en Scandinavische zalm). Raichlen richt zich niet alleen op het roken van vis en vleeswaren, maar ook op zeevruchten, cocktails, specerijen en desserts; alles passeert de revue. Je zult leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn.

Steven Raichlen introduceert in Rook! de zeven stappen die je moet (kunt) volgen voor een perfect gerookt stukje vlees of andere gerechten. Stap voor stap legt hij uit hoe je de vele tientallen gerechten het lekkerst kan klaarmaken. Raichlen geeft jou als lezer eigenlijk een snelcursus roken. Rook! is niet zomaar een kookboek, het is een rookboek!

Raichlens stappenplan:
1. Kies de smoker die bij je past (barbecue, Green Egg, etc.).
2. Kies de juiste brandstof (hout, kolen, etc.).
3. Zorg voor het juiste gereedschap.
4. Breng je gerecht op smaak.
5. Kies de juiste rookmethode bij je gerecht.
6. Stook het vuur op tot het de gewenste hoeveelheid rook geeft.
7. Leer wanneer je gerecht precies de juiste gaarheid en rokerigheid heeft.

En dan, na 32 bladzijden uitleg over deze stappen, komen de recepten. Natuurlijk kun je vlees en vis op de barbecue leggen, en een stukje brood, ui, tofu of maïs roken kennen de meeste mensen ook wel. Maar wat ik – en waarschijnlijk velen met mij – niet wist is dat je ook cocktails en desserts kunt maken op de grill. Maar Raichlen krijgt het voor elkaar, en het klinkt nog eens best wel lekker ook. Aan de hand van Rook! kun je een complete maaltijd op tafel zetten: voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten, toetje en drinken. Bij de meeste vleesgerechten zit er zelfs een saus bij.

Niet te missen in Rook! zijn de vele mooie paginagrote foto’s van de verschillende gerechten. Het water loopt je bij het doorbladeren al gauw in de mond. Je krijgt er honger van. Het één ziet er nog lekkerder uit dan het ander. Ik heb geprobeerd een paar dingen na te maken, en ze zien er in het echt natuurlijk lang niet zo goed uit, maar het smaakt prima! Hopelijk wordt het de komende weken mooi weer, dan kunnen we nog heel veel nieuwe gerechten uitproberen.

Stoere mannen en vrouwen die wel houden van een flink stuk vlees met een beetje een rokerige smaak, kunnen met die bijzondere kookboek menig vriend en familie imponeren. Maar ook als je liever een vegetarisch menu op tafel zet, kun je met Rook! uit de voeten, al kun je wel veel minder verschillende recepten uitproberen. Sommige recepten zijn wel veel werk en vragen wat extra voorbereiding, maar in veel gevallen is het wel de moeite waard.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!