Barbecuën op z’n best

Rook! – Steven Raichlen – Fotografie: Matthew Benson – Vertaling: Claudia Dispa/Vitataal – Karakter – 280 blz.

RookIn Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken (kippers en ham) en koud-roken (zoals mozzarella affumicata en Scandinavische zalm). Raichlen richt zich niet alleen op het roken van vis en vleeswaren, maar ook op zeevruchten, cocktails, specerijen en desserts; alles passeert de revue. Je zult leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn.

Steven Raichlen introduceert in Rook! de zeven stappen die je moet (kunt) volgen voor een perfect gerookt stukje vlees of andere gerechten. Stap voor stap legt hij uit hoe je de vele tientallen gerechten het lekkerst kan klaarmaken. Raichlen geeft jou als lezer eigenlijk een snelcursus roken. Rook! is niet zomaar een kookboek, het is een rookboek!

Raichlens stappenplan:
1. Kies de smoker die bij je past (barbecue, Green Egg, etc.).
2. Kies de juiste brandstof (hout, kolen, etc.).
3. Zorg voor het juiste gereedschap.
4. Breng je gerecht op smaak.
5. Kies de juiste rookmethode bij je gerecht.
6. Stook het vuur op tot het de gewenste hoeveelheid rook geeft.
7. Leer wanneer je gerecht precies de juiste gaarheid en rokerigheid heeft.

En dan, na 32 bladzijden uitleg over deze stappen, komen de recepten. Natuurlijk kun je vlees en vis op de barbecue leggen, en een stukje brood, ui, tofu of maïs roken kennen de meeste mensen ook wel. Maar wat ik – en waarschijnlijk velen met mij – niet wist is dat je ook cocktails en desserts kunt maken op de grill. Maar Raichlen krijgt het voor elkaar, en het klinkt nog eens best wel lekker ook. Aan de hand van Rook! kun je een complete maaltijd op tafel zetten: voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten, toetje en drinken. Bij de meeste vleesgerechten zit er zelfs een saus bij.

Niet te missen in Rook! zijn de vele mooie paginagrote foto’s van de verschillende gerechten. Het water loopt je bij het doorbladeren al gauw in de mond. Je krijgt er honger van. Het één ziet er nog lekkerder uit dan het ander. Ik heb geprobeerd een paar dingen na te maken, en ze zien er in het echt natuurlijk lang niet zo goed uit, maar het smaakt prima! Hopelijk wordt het de komende weken mooi weer, dan kunnen we nog heel veel nieuwe gerechten uitproberen.

Stoere mannen en vrouwen die wel houden van een flink stuk vlees met een beetje een rokerige smaak, kunnen met die bijzondere kookboek menig vriend en familie imponeren. Maar ook als je liever een vegetarisch menu op tafel zet, kun je met Rook! uit de voeten, al kun je wel veel minder verschillende recepten uitproberen. Sommige recepten zijn wel veel werk en vragen wat extra voorbereiding, maar in veel gevallen is het wel de moeite waard.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!