Bedrijfsrecherche in nieuwe thrillerserie

De zusjes – Hetty Kleinloog – Marmer – 284 blz

Einde van dit jaar zal Nachtwerk verschijnen, het tweede deel van de serie waarvan De zusjes  het eerste deel is. De serienaam luidt Kauffmann en Kauffmann Bedrijfsrecherche. De auteur is niet van plan het bij die twee delen te laten. Een heuse nieuwe serie dus. Kleinloog put haar inspiratie uit de verhalen van haar “goede vriend, Gerd Hoffmann, oud-directeur van het gelijknamige grootste bedrijfsrecherchebureau in Europa”. Let op de dubbele f en n in de naam! Politieduo’s, detectiveduo’s en andere speurdersduo’s komen in het genre veelvuldig voor, maar bedrijfsrecherche is een niet zo gebruikelijke variant in thrillerreeksen. Hetty Kleinloog zal er vast iets moois van maken. Ze heeft veel ervaring. Ze schreef voor de tv-serie Onderweg naar morgen, SpangaS (kernlid) en verzorgde een aantal jaren de dialogen voor GTST. Ze heeft diverse toneelwerken op haar naam staan en uit haar pen vloeiden liedteksten o.a. voor de musical “Zin in morgen!” Ook op het gebied van literatuur is ze geen debutant gezien de eerste twee delen van de “Volle-trilogie” Nu dus wel debutant als thrillerauteur.

De zusjes kan beschouwd worden als een introductiedeel. De twee zussen Elisabeth (Lisa) en Katharina (Kat) Kauffmann krijgen de leiding over het bedrijfsrecherchebureau van hun vader Bart. De zussen vormen een tweeling – Kat werd twaalf minuten later geboren. Hoewel tweelingen, lijken Lisa en Kat niet op elkaar, maar zijn eerder tegenpolen. Lisa is blond en Kat heeft donker haar. Ook hun karakters zijn verschillend: Lisa is bedachtzaam en rationeel, terwijl Kat impulsief en emotioneel van aard is. Vroeger onafscheidelijk, is het tot een breuk gekomen bij het overlijden van hun moeder. In haar terminale dagen verschilt hun reactie op moeders toestand overeenkomstig hun karakter.

Hoe zal de samenwerking verlopen? Lisa ziet het eigenlijk helemaal niet zitten. Haar zus is pas van een drugsverslaving ‘genezen’. Kat had Lisa toen iets geflikt, waardoor ze besloten had dat ze niets meer met haar te maken wilde hebben. De druk van Bart, broer Ruben en tweede moeder Maartje heeft haar over de streep getrokken. Wel scheept ze Kat af met saaie karweitjes, terwijl die eigenlijk volop wil meedraaien in het spannender werk.

Het verhaal begint met een heftig fragment. Twee (nog) naamloze personen, een man en een vrouw, zitten op een boot op een (nog) onbekende locatie. De man wil de vrouw aanranden, maar ze weet hem uit zelfverdediging te doden. In het slechte weer kapseist de boot en de vrouw zwemt richting kust. Onderweg wordt ze opgepikt door een visserboot. In het eerste hoofdstuk direct daarna vindt Lisa Kat, die een overdosis heeft gehad. Ze weet haar ternauwernood te redden. In eerste instantie lijkt Lisa de belichaming van kracht en goedheid, terwijl Kat juist de kwade slappeling lijkt. Maar al snel blijkt dat van beide ook het omgekeerde gezegd kan worden. Niemand is puur slecht of nobel. Dat maakt de karakters levensecht, boeiend en sympathiek.

De relatie tussen de twee leidt telkens tot problemen die steeds de plot van het verhaal raken. Daarnaast vult Kleinloog het verhaal met de eerste twee opdrachten voor het bureau: de zaak voor ‘Puur’ (Bongerds Bonen) en die voor verzorgingshuis Levenslust. Daarbij is alle aandacht gericht op de succesvolle eerste. De tweede mislukt door een ‘slippertje’ van Lisa. In deze laag van het verhaal krijgt de lezer te maken met allerhande misdaden: aanslagen, sabotage, infiltratie, drugs, hit en run en zelfs moord. Alle zijn direct of indirect verbonden met het heden en verleden van de zussen. Dat is precies de grote kracht van deze roman. Door de vermenging van de levensechte recherche fragmenten met alle soorten relaties van de zussen is een uitmuntende roman ontstaan. Daarbij valt ook Kleinloogs stijl op, vloeiend, zoals met haar ervaring te verwachten viel en met veel taalritme geschreven, zodat het uiterst prettig leest.

Niet alleen de relatie tussen de zussen onderling speelt een belangrijke rol, ook die met anderen. Lisa was getrouwd met Paul, maar die is overleden. Daarna heeft ze moeite zich aan andere mannen te binden: “Ik hunker naar liefde, maar ik durf niet meer lief te hebben? Ik kan me aan niemand binden?: (Let op de vraagtekens.) Ze zoekt haar heil in kortstondige, veelal seksuele relaties. Toch is er iemand, de arts op de eerste hulp in het ziekenhuis, Erik Mesdag, die veel moeite voor haar doet. Het liefdesleven van Kat is ook niet bijster gelukkig. Ooit was ze verliefd op dezelfde man als Lisa. Nu is ze naarstig op zoek naar vriendschap. Ze vindt die bij haar voormalig therapeute Odette, die een aantal jaren geleden haar vrouw heeft verloren, maar…

Er zullen nog meer delen volgen, dus zal Kleinloog opnieuw moeten putten uit de verhalen van Hofmann over de drie p’s: “poen pret en prestige”. Het is van ganser harte te hopen dat ze daarbij opnieuw de interne en externe relaties van de zussen betrekt. In de verwachting dat Hetty, als ambities auteur, deze unieke serie met nog meer mooie verwikkelingen gaat verrijken, nu vast de complimenten voor De zussen.

Kees de Kievid

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!