Begrijpelijk dat Coben zo’n populaire thrillerauteur is

De verbeelding – Harlan Coben – Vertaling: Martin Jansen in de Wal – Boekerij – 380 blz.

de verbeeldingHarlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Hij schrijft naast thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar ook stand-alone thrillers. Coben woont in New Jersey met zijn vrouw en vier kinderen. De verbeelding is Cobens 26e boek uitgegeven door de Boekerij in Nederland.

Voormalig gevechtspilote Maya Stern ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nannycam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe, maar die is twee weken eerder gewelddadig om het leven gekomen. Verbeeldt ze het zich? Ze zou haar ogen zo graag willen geloven, maar het kan gewoon niet waar zijn.

De intrigerende vraag die centraal staat: kun je alles geloven wat je met je eigen ogen ziet? Vooral als je het zo graag zou willen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet Maya de confrontatie aangaan met de geheimen en het bedrog uit haar eigen verleden, voordat ze de ongelooflijke waarheid aankan over haar man – en zichzelf.

Het is zeer begrijpelijk dat Harlan Coben zowel in eigen land als in Nederland erg populair is, hij is een goede schrijver en weet een spannend verhaal op papier te zetten. De gebeurtenissen omtrent Maya zijn intens. Het verhaal grijpt je aan en loopt precies snel genoeg om continu spannend te blijven. Het is niet gemakkelijk om te stoppen met lezen. Een boek als De verbeelding heb je in no time uit. Het is een echte pagetuner.

De verbeelding is een op en top Amerikaans boek. De manier waarop over wapens wordt gedacht, het belang dat wordt gehecht aan oorlogen overseas, het verschil tussen arm en rijk, etc. Maya is een gevaarlijke vrouw. Ze is kapitein b.d. (buiten dienst) omdat ze door traumatische ervaringen haar werk niet meer kan doen. Ze heeft PTSS en loopt altijd met een pistool op zak. Geen veilige combinatie. Dit maakt dat Maya niet echt een hoofdpersoon is waarin ik me direct in kan leven. Ik ben blij dat we in Nederland andere wapenwetten hebben. Je zou een boek als De verbeelding niet in Nederland kunnen plaatsen, maar dat doet niks af aan het knap geschreven verhaal.

Het is best gek dat ik nog nooit een boek van Harlan Coben heb gelezen, maar nu ik dat wel heb gedaan kan ik maar één conclusie trekken: hij heeft er een fan bij!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!