Bertram Koeleman weet hoe je een verhaal opbouwt

Dit is jouw tijd – Bertram Koeleman – Atlas Contact – 251 blz.

Dit is jouw tijd is het eerste boek dat ik lees van Bertram Koeleman en eerlijk gezegd moest ik nogal wennen aan zijn manier van schrijven. Uiteindelijk valt alles waarvan ik halverwege dacht: waar gaat dit over? op zijn plek en ben ik om. In Dit is jouw tijd neemt de hoofdpersoon, de veertigjarige, nostalgische Mart Rebius, ons mee op een intrigerende reis door zijn jeugdherinneringen.

Het verhaal begint wanneer zijn vader overlijdt en Mart plotseling geconfronteerd wordt met een sterk gevoel dat er iets dramatisch tijdens zijn jeugd is gebeurd. Hij weet zelfs zeker dat het rond zijn zesde verjaardag moet zijn geweest. Hoewel zijn moeder zegt echt niet te weten waar hij het over heeft, besluit ze hem wel te helpen in zijn zoektocht. Die zoektocht neemt extreme vormen aan, want Mart besluit zijn ouderlijk huis te kopen (blijkbaar heeft hij geld genoeg, hoewel niet duidelijk wordt hoe hij daaraan komt) en het in te richten zoals het er in zijn herinnering vroeger uit zag. De spullen hiervoor koopt hij op marktplaats of vindt hij terug op zolder.

De jaren negentig, zijn puberteits- en studentenjaren, zijn belangrijk voor Mart, een tijd waarin hij eenzaam op zijn kamer zat en niet naar feesten durfde te gaan. Daarom organiseert hij nu één keer per maand zelf nostalgische feesten in zijn eigen huis. Feesten waarin uitsluitend muziek uit de jaren negentig door de ingehuurde dj mag worden gespeeld en waar de gasten (die via een oproep op Facebook steeds opnieuw weer komen) van alles, inclusief seks hebben, mogen doen in de verschillende kamers, maar ze mogen niet met hem praten, (hoewel dat sporadisch wel gebeurt) hij is er slechts om te observeren, vrolijk te lachen naar zijn gasten en vooral om veel te drinken. Maar achter deze schijnbaar vrolijke façade schuilt het knagende verlangen naar iets dat hij tijdens zijn jeugd gemist heeft. Iets waarover zijn ouders altijd hebben gezwegen. Dat knagende verlangen gaat zelfs zover dat hij acteurs inhuurt die zijn familie en vrienden moeten spelen die bij het feestje van zijn zesde verjaardag aanwezig waren. Zijn moeder speelt zichzelf en Mart speelt zichzelf als zesjarige. Op die manier hoopt hij erachter te komen wat er precies rond die tijd gebeurd is. De rollen worden uiterst serieus gespeeld. Hoewel je er als lezer soms ongemakkelijk van wordt, is het toch geloofwaardig.

De auteur weet op een boeiende manier het karakter van Mart te schetsen, (een eenzame en weinig sociale man), en doet dat op een niet-zielige manier. Daarnaast weet Koeleman zelfs absurde gebeurtenissen haast monotoon en bijna toevallig in het verhaal te voegen, waardoor die gebeurtenissen heel gewoon lijken. Ergens halverwege het verhaal vroeg ik me wel af waar het allemaal naar toeging, maar Bertram Koeleman weet hoe je een verhaal opbouwt en hoe je de lezer moet verrassen. Hetgeen er rond het verjaardagsfeestje van de kleine Mart gebeurd is, zie je echt niet aankomen.

Dit is jouw tijd biedt een fascinerende kijk op identiteit en mysteries uit het verleden. Het is een boek dat elke lezer zal uitdagen om dieper na te denken over het eigen verleden.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!