Bloed, zweet en eenzaamheid

De Nergensman – Gregg Hurwitz – Vertaling: Martin Jansen in de Wal – A.W. Bruna Uitgevers – 413 blz.

“Hoe diep moet je het verleden begraven, voordat het zwijgt?” Dat is een van de vragen die je leest, zodra je dit boek openslaat. En is het wel mogelijk om uit de wereld te stappen die jou heeft gemaakt tot wie je bent? Dat is tenslotte het enige leven dat je kent.

Evan Smoak is de hoofdpersoon van De Nergensman. Hij woont in een prachtig appartement en houdt van exclusieve wodka. Hij lijkt een gewone, sportieve gast. Maar schijn bedriegt. Evan rijdt niet voor niets in een auto met gelaagd pantserglas op zelf reparerende banden. Hij leeft in een wereld waarin hij zo gewoon mogelijk en daarmee vooral onzichtbaar moet zijn.

Ondanks zijn door en door getrainde oplettendheid, loopt hij in een hinderlaag. Hij komt bij kennis in een chique slaapkamer waar het haardvuur brandt. Evans vindingrijkheid blijkt al snel. Bij een eerste ontmoeting vermoordt hij een van zijn bewakers met een servetring. Evan blijkt ontvoerd door René. Deze uiterst meedogenloze crimineel met een intrigerend verleden, grossiert in bewakers. Hoewel hij op leeftijd is, doet hij er alles aan om zijn jeugdige energie te behouden. En dat lukt hem wonderwel.

Vlak voordat Evan werd ontvoerd, had hij een belofte gedaan. En het past niet bij hem deze belofte te breken. Zijn RoamZone (onverwoestbare telefoon) lijkt zijn redding. Zo blijft hij zich bewust van het belang van de vlucht uit deze gevangenis. Intussen heeft hij geen idee waar hij zich bevindt. Op zoek naar informatie scant hij voortdurend zijn omgeving en voegt met grote precisie details toe aan wat hij al weet. Intussen meet hij zijn krachten met iedereen die onvoldoende alert is.

“Je bent van streek’, zei Evan. ‘Niet vanwege de mannen, vanwege mezelf.’ ‘Hoe dat zo?’ ‘We zijn allemaal bedroefd als er iemand sterft. Het herinnert je aan je eigen sterfelijkheid.’ Jacks hand. Druipend van het bloed, probeert de slagaderlijke bloeding in zijn schouder te stoppen. Zijn blauwe flanellen shirt, paars van het bloed, zit om Evans hand gedraaid. Jack glimlacht zelden, en Evans ogen worden warm wanneer hij die ziet.”

Evan weet de interesse van René, zijn ontvoerder, te wekken en komt steeds meer te weten over zijn motieven. Want al gaat het René om Evan’s miljarden, ook hij is aan het overleven.
Na elke ontsnappingspoging wordt Evan’s bewegingsvrijheid verder ingeperkt. Toch weet hij met een ongewone dosis slimheid en met ijzeren discipline zijn omgeving letterlijk om de tuin te leiden.

Dit boek leest als een spannende actiefilm. De bloederige, gedetailleerde beschrijvingen zijn soms wat teveel van het goede, maar dwingen ook bewondering af voor de hoofdrolspeler. Ook de andere personages hebben een fascinerend karakter en dito verleden. Het verrassende einde van dit boek verraadt een vervolg waarin Evan’s leven in eenzaamheid een nooit in te lossen schuld lijkt te zijn.

Yvonne Hogt

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!