Bloedstollende geheimen in Charon County

Alle zondaars zullen bloeden – S.A.Cosby – The house of books – 366 blz.

Voormalig FBI-agent Titus Crown is de eerste donkere Sheriff in Charon County in Virginia. De County heeft een verleden met slavenhouders en slaven. Hun nakomelingen wonen nog altijd in het gebied, maar de rassen zijn grotendeels gescheiden. Er zijn de Sons of the Confederacy die regelmatig marsen houden naar het beeld Ol’Rebel Joe met het opschrift: “Voor onze vaders en zoons en broeders die met grenzeloze moed en toewijding vochten voor het behoud van onze levenswijze. 1915 Charon County.”  Er zijn vele kerken die allemaal op hun eigen wijze het christelijk geloof belijden. Toch is het de afgelopen jaren relatief rustig gebleven. Dat verandert op de dag dat een zwarte oud-leerling, Latrell MacDonald, een geliefde blanke leraar, Jeff Spearman, doodschiet. Latrell bedreigt de politie en wordt na zijn daad op de trappen voor de school doodgeschoten door een van de witte hulpsheriffs.

Je verwacht dat er rassenrellen zullen uitbreken, maar al snel komt aan het licht dat Spearman niet zo’n schoon blazoen heeft als iedereen dacht. Op zijn computer en op verstopte USB-sticks staan filmpjes van zwarte kinderen die gruwelijk verminkt werden en daarna vermoord. Latrell en Spearman staan op de filmpjes en nog een derde man, die een wolvenmasker draagt. Alleen de man met het wolvenmasker is nog in leven. De jacht op hem wordt geopend. Wie is hij?

Titus en zijn team storten zich op het onderzoek, maar dat is niet het enige wat Titus bezighoudt. Hij woont samen met zijn vader Albert, die hem en zijn broer Marquis niet altijd goed heeft behandeld. Intussen heeft hij zich met zijn vader verzoend, maar zijn broer niet. Marquis is een man die niet altijd het rechte pad bewandelt. Eén keer moet Titus zijn broer zelfs arresteren voor geweldpleging. In zijn korps is ook nog een geval van omkoping dat onderzocht moet worden. Titus heeft een relatie met Darlene. Hij behandelt haar respectvol en aardig, maar zij voelt wel aan dat ze niet zijn grote liefde is. Vooral als Titus’ ex-geliefde Kellie opduikt die een podcast wil maken over de moorden op de zwarte kinderen.

Cosby schetst een levendig portret van Titus. Hij is een man die alles goed voor elkaar wil hebben, dat blijkt wel aan de manier waarop hij met zijn kleding en schoeisel omgaat.

“Zijn vrijetijdskleding hing links op metalen hangers. Zijn uniformen rechts op houten hangers…Eerst blauw, dan rood en zo verder tot zwart. Darlene had een keer gezegd dat ze nog nooit een man had ontmoet die zo netjes was als hij.”

Uiteraard ligt hij als eerste zwarte Sheriff in Charon County onder een vergrootglas, vooral van de blanke bevolking. Een man die denkt nog enige macht te hebben is Scott Cunningham, een nazaat van een slavenhouder, wiens moeder nog altijd woont op de Blue Hills Plantation in het oude slecht onderhouden, houten landhuis. Maar niet alleen de blanke bevolking bekijkt hem met argusogen, ook de zwarte inwoners die hem hebben gekozen eisen veel van Titus. Onder leiding van dominee Jamal Addison, die steevast een groepje gelovigen bij zich heeft, worden eisen gesteld, omdat Latrell MacDonald is doodgeschoten door een blanke hulpsheriff. Jamal eist dat de staatspolitie wordt ingeschakeld om onderzoek naar de dood van Latrell. Is hij wel terecht doodgeschoten?

Zo rijgen de problemen voor Titus Crown zich aaneen tot een snoer van grote en kleine conflicten. Hij moet zich natuurlijk concentreren op de zaak van Jeff Spearman en de nog vrij rondlopende mededader met het wolvenmasker. De veiligheid in Charon County komt zwaar onder druk als er weer iemand wordt vermoord.

Cosby heeft een verrassend en bloedstollend einde bedacht met natuurlijk de onthulling van de dader die zowel zijn wortels heeft in de blanke als de zwarte bevolking. Het is een volledig getroebleerde man. Door zijn gemengde bloed kan niemand na afloop wijzen op een van beide bevolkingsgroepen. De rust keert weer in Charon County. Topthriller van een topschrijver!

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!