Breekbaar en krachtig, een prachtig beschreven liefde

Eleanor & Park – Rainbow Rowell – Van Goor โ€“ 333 blz.

Eleanor & Park omslagEleanor ontmoet Park voor het eerst in de schoolbus. Zij komt nieuw op school en wordt vanaf de achterbank met boegeroep begroet. De enige die toestaat dat ze naast hem komt zitten is Park.
Eleanor is een bijzondere verschijning. In haar eigen ogen is er veel van haar: haar vracht rode krullen, haar grootte en breedte en haar bijzondere kleding. Dat laatste is geen keuze, ze heeft alleen maar kapotte kleren die ze op creatieve wijze bij elkaar probeert te houden.

Ze woont met haar moeder, drie broertjes en een zusje bij haar stiefvader Richie, een gewelddadig type dat het grootste deel van de dag dronken of stoned is. De laatste aanvaring die Eleanor met haar stiefvader had, leidde ertoe dat ze het huis uit werd gezet. Sinds kort is ze terug en moet ze zich schikken naar zijn regels. Richie is de baas, mishandelt haar moeder en maakt het leven van de kinderen tot een hel. De kinderen slapen met zijn allen op een kamer in een stapelbed. Het zelfbeeld en zelfvertrouwen van Eleanor zijn bij deze man verschrompeld tot dat van een vlo.

Park woont met vader, moeder en broertje in een van de weinige mooie huizen in deze buurt. Zijn moeder is Koreaanse, zijn vader een rijzige man waarvan Park helaas de lengte niet heeft geรซrfd. Sterk is Park wel, mede door zijn training taekwondo.

Iedere dag reizen Eleanor en Park naast elkaar naar school. Als Park merkt dat zijn buurvrouw met zijn strips meeleest, houdt hij daar rekening mee. Hij zoekt speciaal strips voor haar uit en aarzelend ontstaat er contact. Eerst over strips, dan over muziek.
Eleanor wordt gepest met haar uiterlijk, omdat ze ‘anders’ is. Als Steve, de grootste bek van de achterbank in de schoolbus, een toespeling maakt op de prille relatie tussen Park en Eleanor, wordt Park zo kwaad dat hij, zodra de bus stopt, Steve aanvliegt. Al is Steve een kop groter dan hij, met een achterwaartse trap schopt hij Steve een tand uit zijn mond. Het resultaat is, dat naast een schorsing en huisarrest voor Park, hun relatie een feit is. Heel langzaam leren ze elkaar kennen. Het feit dat Eleanor geregeld wordt vernederd, op school en thuis, maakt dat ze zich erg onzeker voelt.

In prachtige zinnen ontdekken ze elkaar:

“Als hij nu naar haar opkeek, wist hij precies hoe stom hij was. Ze voelde haar gezicht helemaal zacht en week worden. Als Park nu naar haar opkeek, wist hij alles.
Hij keek niet op. Hij wikkelde de sjaal om zijn vingers tot haar hand in de ruimte tussen hen in hing.
Toen liet hij de zijde en zijn vingers in haar open hand glijden.
En Eleanor ging aan gruzelementen.”

“Alsof hij een vlinder vasthield, zo voelde Eleanors hand. Of een hartslag. Alsof hij iets vasthield wat volmaakt was en volmaakt leefde.”

De spanning loopt steeds verder op, ook gezien de situatie bij Eleanor thuis. Afwisselend bekijk je de wereld door de ogen van haar of van hem waardoor het verhaal nog meer diepte krijgt. Het is een bijzondere leeservaring, over de breekbaarheid en kracht van liefde.
Je blijft aan het boek vastkleven tot de laatste bladzijde en zodra je het uit hebt, wil je eigenlijk opnieuw beginnen. Eleanor & Park won zeer terecht de Dioraphte Jeugdliteratuurprijs 2015. Mocht het nog niet duidelijk zijn: lezen dat boek!

Hanneke de Jong

Andere recensies

De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje โ€“ Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!