Chaos en paniek in Washington

Doelwit Alex Cross – James Patterson – Vertaling: Waldemar Noë – Cargo – 429 blz.

Een droeve gebeurtenis: de president van de VS is overleden – nee niet Trump, maar de fictieve Catherine Grant . Een natuurlijke doodsoorzaak! Een groots spektakel: in Washington, langs de route van de begrafenisstoet hebben zich honderdduizenden mensen verzameld. Tot de toeschouwers behoren Alex Cross, FBI-agent en psycholoog, Bree Stone, zijn vrouw, hoofdinspecteur van het DC Metro Police Departement, Mama Nana, de grootmoeder van Alex (90+), zijn dochter Jannie (17) en zijn zoons Damon (20) en Ali (9). Een roerend tafereel van een familie die de laatste eer bewijst. Hier zien we direct een van de kenmerkende specialiteiten van James Patterson: de belangrijke rol die het familieleven van Alex en zijn gezin in het boek speelt. De lezer voelt de menselijkheid van het verhaal en in de moeilijke tijden die gaan komen, zullen alle betrokkenen dit hard nodig hebben.

James B. Hobbs wordt de nieuwe president van Amerika. Dan wordt Elizabeth ‘Betsy’ Walker, senator uit Californië door een sluipschutter vermoord. Ned Mahoney speciaal agent van de FBI schakelt Cross in voor het onderzoek naar de moord. Bree Stone heeft net een promotie achter de rug, nu dreigt haar baas van het DC Metro Police Departement, dat ze die wel eens kwijt zou kunnen raken als ze er niet in slaagt de zaak op te lossen. Het blijft niet bij deze moord, maar verscheidene topfiguren leggen het loodje. Het lijkt er sterk op dat niet één moordenaar actief is, maar een aantal en dat ‘men’ de lijn in de presidentiële opvolging wil verstoren. Dat wordt een complexe zaak voor Cross. Als zijn voorgevoelens hem niet bedriegen zullen er nog meer gruwelijke en dodelijke acties plaatsvinden. Maar bewijzen voor zijn intuïtie vinden is een ander ding. De VS is geschokt, Washington op het randje van paniek en chaos. Er moet een zeer goed geoliede organisatie aan het werk zijn. Wat zal het antwoord van de VS daarop zijn? Er doemen al geruchten op over noodzakelijke antidemocratische maatregelen. De centrale vraag is: wie profiteren van deze crisis? Wat betekent het briefje met de tekst “Alex Cross, stop me alsjeblieft”, dat op zijn huisdeur is geplakt? Zal het Cross en Bree Stone lukken om antwoorden te vinden? Hierdoor lijkt het enigszins op een whodunit, maar dan met de typische Pattersonse plotlijnen. Tegen het einde van het boek ontmoet Cross in zijn eigen praktijk een interessant figuur. Er ontstaat daardoor een onopgelost plot. Dat doet vermoeden dat de auteur hier alvast de lezers warm wil maken voor een volgende zaak van Alex Cross in een nieuw deel van de serie. Goed nieuws voor de fans van Patterson.

Zet uw ongeloof tijdens het lezen wel even aan de kant. De gebeurtenissen in deze thriller zijn misschien wat vergezocht, maar Patterson is er nu precies de juiste auteur voor om het geloofwaardig te maken. Doelwit Alex Cross is ultiem vermaak. Naast het kat en muis spelletje tussen Alex en de slechteriken, is het plezierig de afwisseling te ondervinden van de intimiteit van Cross’ gezin, zoals de prille liefde van Damon, de spring-in-‘t-veld Ali, maar bovenal de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee echtelieden. Het is duidelijk dat hun verhouding, ook al zijn er kleine strubbelingen, er voor een deel aan bijdragen dat er lichtpuntjes tevoorschijn komen.

In de eerste helft van het boek treffen we een perspectief aan dat een aantal malen bij de moordenaars is gelegd. Ook dat is een typisch kenmerk van de verhalen van Patterson. Het kost de lezer misschien wat moeite om al deze personages goed uit elkaar te houden, maar is beslist noodzakelijk om het ineenvloeien van mens en actie in de loop van het verhaal goed te kunnen volgen. In de tweede helft ligt het perspectief voornamelijk bij Alex Cross. Hij brengt de afzonderlijke lijnen bij elkaar.

Waldemar Noë heeft het boek voorbeeldig vertaald; de sfeer van het origineel perfect weten te handhaven en dat in prettig, vloeibaar Nederlands. Helaas zien we wel eens rare naamvertalingen. Een voorbeeld in dit boek is de naam van de eerste moordenaar, Lawlor. In het Engels heeft hij Lawyer (NL=advocaat). Zou het een codenaam kunnen zijn, iets over zijn karakter en/of werkwijze verraden? Lezers laat eens weten wat jullie daarvan vinden!

Doelwit Alex Cross kan prima gelezen worden als stand alone, hoewel het alweer het zesentwintigste deel van de serie rond dit personage is. En het vervolg is aangekondigd! Over de in vorige delen optredende figuren geeft de auteur voldoende uitleg om ze voor het eerst te leren kennen. Wie de vorige delen wel heeft gelezen, zal duidelijk onderkennen dat Patterson iets doet aan karakterontwikkeling. Tijdens het lezen zullen er zeker mensen zijn die bij Alex Cross, steeds Morgan Freeman zien, de vertolker van Cross in de drie speelfilms die al over zijn personage zijn gedraaid. En hopelijk volgen er meer! Waar zal de serie mee eindigen? Met het verscheiden van Alex Cross, zoals nogal wat series met zo’n dominerende figuur afsluiten? Hopelijk kunnen we nog een poosje blijven genieten van de weergaloze actie, spanning en Cross’ gezinsleven.

Kees de Kievid

Boek bestellen!

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!