Creatieve benadering van het (Frank)rijk van Napoleon

Het rijk van Napoleon in infographics – Vincent Haegele, Frédéric Bey en Nicolas Guillerat – diverse vertalers – Nieuw Amsterdam – 157 blz.

Over Napoleon zijn al bibliotheken volgeschreven. Dit boek onderscheidt zich van andere doordat het informatie aanbiedt aan de hand van meer dan honderd infographics. Dit zijn visuele representaties van informatie en kennis. Het resultaat is een origineel en visueel aantrekkelijk boek volgestouwd met informatie die toch wat concentratie vraagt van de lezer.

Het boek is het product van de samenwerking tussen twee Franse historici en een grafisch ontwerper. Vincent Haegele (1982) is directeur van de bibliotheek van Versailles. Hij publiceerde reeds enkele boeken over Napoleon en zijn familie. Hij heeft dan ook op dat vlak zijn expertise ingebracht in de infographics over de familierelaties en de instellingen van het rijk. Frédéric Bey (1961) ontwierp verschillende historische kaartspellen en schreef verschillende boeken en artikels over veldslagen in de Romeinse en Napoleontische tijd. Nicolas Guillerat ten slotte is een grafisch ontwerper die oorspronkelijk actief was in de reclamewereld. Hij is een autodidact op het vlak van infographics. Guillerat is op dat gebied trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder verleende hij zijn medewerking aan analoge boeken over het Romeinse Rijk en de Tweede Wereldoorlog.

Het boek bestaat uit vier delen. Deel een zoomt in op de familie van Napoleon en de onderlinge verhoudingen. Het toont verder hoe Napoleon zijn keizerrijk structuur gaf. We zien hoe hij informatie verkreeg en controle uitoefende bv. via censuur. Ook de communicatie via de optische Chappe-telegraaf en de postdiensten komen aan bod. Het eerste deel sluit af met een financieel en economisch overzicht van het Europa in die tijd. Deel twee is volledig gewijd aan de werking en organisatie van het Franse leger (inclusief de marine) en van de andere Europese mogendheden. Werkelijk alle aspecten komen aan bod: de organisatie en bevelhebbers van La Grande Armée, de tactische formaties van de infanteriebataljons, de uniformen, de belangrijke Europese geweren en hun bereik en precisie, de artillerie, de genietroepen, de gezondheidsdienst, de belangrijkste schepen inclusief de maaltijden van de bemanningsleden, de soorten zeilen enz. Deel drie behandelt vervolgens op gedetailleerde wijze de veldslagen van Napoleon (Austerlitz, Eylau, Friedland, Essling, Liepzig, Montmirail en Waterloo) inclusief de zeeslagen (Trafalgar) waarna een aantal gevolgen van de Napoleontische oorlogen aan bod komen en de prijs in mensenlevens ervan. Het boek sluit af met een bibliografie.

Infographics moeten op een visuele manier ingewikkelde informatie heel snel duidelijk maken. In dit boek zijn toch een aantal infographics heel complex samengesteld en moeilijk te begrijpen zonder verdere uitleg. Wie niet goed kleuren kan onderscheiden zal verloren lopen en bepaalde symbolen en lijnen vallen zeer klein uit. Gelukkig is op iedere bladzijde een verklarende tekst opgenomen die een en ander wat verduidelijkt maar dit leidt niet altijd tot volledige opheldering. De hoeveelheid informatie daarentegen is overweldigend en ongelofelijk gedetailleerd. De inhoud dwingt respect af voor de samenstellers. Het is duidelijk dat tientallen boeken en studies zijn verwerkt in dit werk. Toch zijn er onderwerpen die vreemd genoeg niet zijn opgenomen. Zo had de invoering van het metriek stelsel of een aantal bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek mooi via infographics voorgesteld kunnen worden.

Het rijk van Napoleon in infographics biedt een gewaagde maar creatieve en originele benadering van het (Frank)rijk van Napoleon.

Kris Muylle

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!