Dagelijkse belevenissen in een Fries terpdorp

De Bonsterkes op ‘e terp – Hanneke de Jong – Bornmeer – 64 blz.

Ter gelegenheid van de komende Kinderboekenweek werd op 29 september in Leeuwarden het “Aksjeboek foar bern”, gepresenteerd. Deze uitgave is een initiatief van een aantal uitgeverijen, verenigd in de Stichting “Boeken fan Fryslân”. Het doel is: de verkoop van Friese jeugdboeken bevorderen. Het Aksjeboek wordt in de Kinderboekenweek tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Schrijfster Hanneke de Jong (1952) won in 2010 en 2016 de Simke Kloostermanprijs voor haar jeugdboeken Salsafamke en Trettjin dagen om in spetterjend feest te jaan.
Illustratrice Linda de Haan is onder meer bekend van haar debuut, het prentenboek Kening en Kening, dat in verschillende talen verscheen.

De Bonsterkes op ‘e terp gaat over de kinderen Nine en Joery Bonsma, die met hun ouders verhuizen uit de stad naar een terpdorp op het platteland. Ze gaan daar wonen naast opa en oma Bonsma, waarna een dorpsgenoot opmerkt dat er “allegear Bonsterkes op ‘e terp” wonen.
In twaalf hoofdstukjes laat de schrijfster de kinderen Nine en Joery allerlei avonturen beleven. De kinderen spelen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, ze gaan naar de winkel en naar een kinderboerderij. Nine viert haar verjaardag en de familie komt op bezoek. Opvallend en positief vind ik het dat De Jong niet voor het geijkte kiest: de kinderen hebben geen Friese namen. Nine krijgt op haar verjaardag geen pop maar een kraanauto, het vriendje van Joery is donker, opa bakt een lekkere cake en oma komt oorspronkelijk uit Italië.

Het boek leest vlot, de dialogen zijn natuurlijk en de situaties herkenbaar. De vrolijke, expressieve en kleurige illustraties passen heel goed bij de tekst. Een minpuntje aan dit boek vind ik soms het taalgebruik: in een aantal gevallen is dit voor de betreffende kinderleeftijd te volwassen. Dit boek is met name als voorleesboek heel geslaagd en is een mooie aanwinst voor de Friese kinderboeken.

Dick Huitema

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!