Dashner laat jongeren met plezier lezen

De moordopdracht – James Dashner – Vertaling: Rogier van Kappel – Uitgeverij Q – 349 blz.

moordopdrachtJames Dashner (1972) is een Amerikaanse schrijver van jeugd- en YA-boekenseries. Als jongetje begon hij al met schrijven, maar toch kwam hij als volwassene in de financiële wereld terecht. Inmiddels is hij fulltime schrijver en heeft hij meerdere bekende boeken op zijn naam staan. De Labyrintrenner-serie is de bekendste. De moordopdracht is de eerste prequel voor De Labyrintrenner-trilogie. Dashner werkt op dit moment aan nog twee prequels.

In De Labyrintrenner wordt Thomas, met een gewist geheugen, wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

In De Schroeiproeven is de tweede fase net begonnen: De Schroei. Thomas, Teresa, Minho en de andere overlevenden van het labyrint hebben twee weken de tijd om de Schroei, het meest verbrande deel van de wereld, over te steken en ze moeten ervoor zorgen niet besmet te raken met een gruwelijke en gekmakende ziekte: de Vuring. In De Doodskuur zitten de beproevingen er bijna op, na een allerlaatste test. De vraag is of iemand die zal overleven. Maar het verhaal van Thomas is natuurlijk niet het begin van alles.

“Voordat WICKED werd gevormd,
voordat de Laar werd gebouwd,
voordat Thomas het labyrint binnenging,
werd de aarde getroffen door zonnevlammen
en viel de mensheid ten prooi aan ziekte.
De Moordopdracht is het verhaal van die val.”

In De Moordopdracht raast een onheilspellend virus over de aardbol. Het muteert en het ziet ernaar uit dat de mensheid volledig zal worden weggevaagd. Mark en Trina zijn er echter van overtuigd dat er een mogelijkheid moet bestaan om niet ten onder te gaan. Ze zijn vastbesloten om te overleven. Maar in deze bijna vergane wereld heeft alles een prijs, en ben je voor sommigen dood meer waard dan levend.

Als je de eerdere boeken hebt gelezen, maakt De Moordopdracht een aantal dingen meer duidelijk. Je krijgt een beter beeld van hetgeen waar WICKED en Thomas hun strijd voor voeren. Het geeft een idee over het effect van de Vuring op mensen: het langzaam verliezen van je verstand tot je jezelf niet meer kent. De Moordopdracht is daarom wel alleen interessant als je de reguliere delen van de De Labyrintrenner-trilogie hebt gelezen.

Dashner komt met De moordopdracht terug met veel actie. De beschrijvingen van man-op-mangevechten en het vluchten voor gekken zijn iedere keer weer raak. Dit is waardoor Dashner veel jongeren aan het lezen krijgt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!