De duisternis vergaat nooit

Dreiging en Duisternis – Leigh Barduggo – Vertaling: Merel Leene – Blossom Books – 432 blz.

Dreiging en duisternisDreiging en Duisternis is het tweede deel in de Grisha-trilogie van Leigh Bardugo. Het derde deel van de serie, Val en Verlossing, verschijnt begin februari 2015.

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling. Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling –en verder weg van Mal. Ze moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Mijn mening

Alina en Mal zijn op de vlucht vanuit Ravka. De Duisterling zit achter Alina aan en heeft het hele eerste leger achter Alina aangestuurd. Lang weten ze niet uit de handen van de Duisterling te ontsnappen. Alina en Mal worden weer meegenomen naar Ravka. Aan boord van het schip waarmee ze terugvaren naar het vaste land, komt er hulp uit onverwachte hoek in de vorm van een kaperkapitein. Samen met Mal weten ze veilig, en uit de handen van de Duisterling, terug te keren in Ravka. Ze zal moeten vechten tegen de Duisterling, die het land in handen probeert te krijgen. Lukt het Alina om Ravka te beschermen tegen de tiran?

Dreiging en Duisternis begint twee weken na het einde van Schim en Schaduw. Je komt er achter dat Alina en Mal de gehele tijd op de vlucht zijn geweest. Alina heeft haar krachten niet kunnen gebruiken en wordt steeds zwakker en zwakker. Direct in het eerste hoofdstuk word je in het verhaal getrokken, waardoor je er direct weer in zit.

Naarmate het verhaal vordert, zakt het naar mijn gevoel iets in naar het midden toe. De spanning raakt een beetje verloren. Het einde van het maakte alles dan wel weer goed. Hier komt de spanning met een razend tempo terug en ik las het boek in een ruk uit!

Alina leer je steeds beter kennen. Haar persoonlijkheid wordt behoorlijk uitgediept in Dreiging en Duisternis. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ze een hele verandering doormaakt. Ik had graag willen vertellen wat precies, maar daarmee zou ik te veel van het verhaal weggeven, helaas.

Naast de personages die we al kenden uit Schim en Schaduw, leren we ook nieuwe personen kennen. Kaperkapitein Stormhund bijvoorbeeld. Hij helpt Alina met ontsnappen uit de handen van de Duisterling. In het begin is het niet volledig duidelijk waar zijn loyaliteiten liggen, maar het wordt snel genoeg duidelijk. Later kom je er ook achter wie hij werkelijk is en wat zijn rol aan het Ravkaanse hof is.

Het tweede deel van de Grisha-trilogie was in mijn ogen niet heel veel beter dan Schim en Schaduw. Toch kijk ik erg uit naar het derde deel! Ik heb van internationale bloggers en vloggers al veel positieve reacties gehoord namelijk. Kan het alvast februari zijn?

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!