De macht van het geld

Het feest – Elizabeth Day – Vertaling: Eefje Bosch – Ambo/Anthos – 335 blz.

Elizabeth Day studeerde geschiedenis in Cambridge en is journalist. Het feest is haar tweede roman in vertaling, na haar debuut Steen, papier, schaar. Day woont in Londen en werkt voor The Telegraph.

Martin en Lucy gaan naar het feest van Martins beste vriend Ben, die veertig wordt. Ben is rijk, heeft aanzien en woont op een enorm landgoed. Hij is getrouwd met Serena, een vrouw die er alles aan doet om jeugdig te blijven ogen en alleen bezig is met hoe de buitenwereld over hen denkt.
Martin komt uit een arbeidersfamilie en is opgegroeid zonder vader. Zijn moeder was een zure, verbitterde vrouw.

Op het feest van Ben ontstaan er wrijvingen tussen de beide echtelieden en het komt uiteindelijk tot een uitbarsting, die de vriendschap tussen Martin en Ben in een ander daglicht zet.
Het verhaal begint in het heden, als Martin in de verhoorkamer op het politiebureau zit. Het is dus meteen duidelijk dat er iets ernstigs gebeurd moet zijn. Daarna volgen er flashbacks, respectievelijk van Martin en van Lucy. Elk deel in het boek is op deze manier opgebouwd.

De spanning wordt heel gestaag opgevoerd, maar je voelt al direct dat er iets scheef zit. Martin en Ben delen een groot geheim en dat is wat er in hun relatie nog steeds in de weg zit. Martin adoreert Ben, hij wordt ook wel KS genoemd, Ben’s Kleine Schaduw. Martin heeft Ben altijd als zijn beste vriend gezien, bijna als familie, maar voelde dat voor Ben ook zo, of speelden er andere belangen?

De personages zijn enorm goed getypeerd. Day is een kei in het verwoorden van emoties, gedachten en karaktertrekken. “Mijn moeder was altijd en eeuwig teleurgesteld. Haar man -mijn vader- was compleet onbetrouwbaar gebleken, omdat hij het gedurfd had nog voor mijn geboorte te overlijden. Het ergste van alles was nog dat zijn dood volslagen gewoontjes was, waarmee mijn moeder het enige pleziertje werd ontzegd dat het haar kunnen opleveren: een goed verhaal.”

Ook zijn de personages geen doorsnee figuren. Leren we Martin in eerste instantie kennen als een slimme, knappe jongen, dan verwacht je daar een oogverblindende, zelfverzekerde vrouw bij. Lucy is echter een beetje mollig, kleedt zich “anders” en is verlegen. Ze is aardig en sympathiek en komt altijd voor Martin op. Als lezer sluit je haar al snel in je hart. Martin houdt echter niet echt van Lucy, maar hij respecteert haar wel. Als oplettende lezer heb je al snel door waarom deze verstandhouding zo is ontstaan. De twee politieagenten die het verhoor doen, worden het hele boek door Grijs Pak en Beige Haar genoemd, meer typering hebben ze niet nodig.

Halverwege het boek sukkelt het verhaal een beetje in, er gebeurt te weinig en er wordt iets te veel naar het verleden teruggekeken. Wel komt het thema “de macht van het geld” goed aan bod hierdoor. Als je geld en aanzien hebt, kom je met veel dingen weg. En vaak ten koste van andere mensen. “Ik had de kracht van de Fitzmaurice-betovering onderschat. Het is niet goed voor je ziel om dat soort mensen – rijke, mooie, egoรฏstische mensen met privileges – om je heen te hebben. Hun blik is naar binnen gekeerd, terwijl ze zich ruimhartig voordoen. Ze gaan slordig met andere mensen om.”
Maar wat is er nou precies gebeurd op het feest, dat Martin op het politiebureau zit? Die vraag wordt pas op het allerlaatst beantwoord. En ook het laatste hoofdstuk zorgt voor een verrassende kijk op de zaak.

Het feest is een origineel verhaal met af en toe on-originele gedachtegangen en met psychologie van de koude grond (slechte jeugd, geen vader, zure moeder, dus doet hij geen normale dingen, zoals het doden van dieren).
De geweldige personages en uitmuntende schrijfstijl van Elizabeth Day maken dit boek toch een feest om te lezen.

Erica Ganzevles

Boek bestellen!

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning โ€“ Zanib Mian โ€“ Vertaling: Najiba Abdellaoui โ€“ Illustraties: Kyan Cheng โ€“ Volt โ€“ 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eรฉn waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood โ€“ Ewoud Sanders โ€“ Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!