De Madonna is meer dan een beeld

The Madonna Codes – Patty Harpenau – Uitgeverij Londonbooks – 271 blz.

Wanneer de vijfjarige Joodse Rachel ’s nachts huilend in haar bed ligt, omdat die dag haar hondje is overleden voelt ze dat iemand over haar haren strijkt en dat blijkt haar eerste ontmoeting met de Madonna te zijn. Eén van de elf Madonna’s. Wanneer ze ’s morgens aan haar ouders vertelt over de ontmoeting, schrikken die in eerste instantie en nemen haar mee naar de huisarts die constateert dat er zowel lichamelijk als geestelijk niets met haar aan de hand is. Dan blijkt oma Dien vroeger ook weleens de Madonna te hebben gezien. Omdat Rachel steeds op zoek blijft naar de Madonna en er veel meer over wil weten stuurt haar vader haar veertien jaar later naar zijn jeugdvriend Abraham ben David, die met zijn vrouw Rachel en hun zes kinderen in Israël woont. Abraham is daar een gerenommeerd rabbijn en geeft les aan de Talmoedschool. Rachel zal als au pair bij hen gaan werken en in ruil zal Abraham haar bij hen thuis (vrouwen mogen niet naar de Talmoedschool) onderwijzen in Kabbala, de mystieke, esoterische kant van het Jodendom.

… ‘Rachel, als je de Madonna wilt vinden, zul je de ziel van kabbala moeten begrijpen. Niet de kabbala die religie kent, maar de oorspronkelijke wijsheid achter de joods-christelijke traditie.’ …

Rachel komt in een orthodox-joodse buurt terecht, kleedt zich niet langer in spijkerbroek en jeans, maar in lange rokken en lange mouwen. Het gezin van Abraham en Rebecca verwelkomt haar hartelijk. De kinderen zijn meteen dol op Rachel (en zij op hen, vooral op de kleine Ben) en niet lang daarna leert ze van Rebecca oud-Hebreeuws. Ze worden dikke vriendinnen. Wanneer Rachel het alfabet onder de  knie heeft krijgt ze avondlessen van de strenge Abraham over onder andere welke elf cirkels (velden van energie, sefirot) op de levensboom te vinden zijn.

De auteur legt deze elf sefirot (sefira enkelvoud) allemaal uit. Er zijn diverse benamingen op dezelfde plaatsen die toch iets anders betekenen. Mars staat bijvoorbeeld op dezelfde plek als Samaël. Daarnaast zijn de elf Madonna’s ieder de koningin van hun eigen sefira. Daaraan verbonden zijn weer engelen en aartsengelen. Een aartsengel is het codewoord voor de ziel van een sefira. Het woord engel is een codewoord voor uitvoerende krachten in het universum. En samen vormen ze dan de elf intelligenties van de hemel.

Het duizelt mij nu aan alle kanten maar toch wil ik weten hoe het Rachel zal vergaan en ik reis met haar mee wanneer ze haar studie tijdelijk voortzet in Hebron bij Ibrahim, een alchemist die in de winkel van tijd woont. Hij leert haar de wetten behorend bij de elf huizen en wijdt haar in  in de angelologie. Angelologie is een theologische discipline die zich bezighoudt met de leer van engelen en waarin wordt geprobeerd een overzicht te geven van engelen, hun natuur en betekenis.

Wanneer ze terugkeert naar Abraham en Rebecca blijkt de vrouw zwanger van hun zevende kind en leert ze Rachel stiekem over de elf madonna’s en hun codes die samenhangen met wat zij graag met ons willen delen. Elke madonna heeft haar eigen wijsheid of intelligentie, (leven, verbinding, heling, liefde, vrijheid, kracht, overvloed, wijsheid, waarheid, magie en licht). Zodra wij de madonna’s erkennen zullen we ontdekken dat die geestelijke wijsheid ook bij ons in ons spirituele dna aanwezig is.

Wanneer Rebecca bij de bevalling overlijdt laat zij in het geheim Rachel haar schriften als testament na en voelt Rachel hoe ze dichter bij het einde van haar zoektocht raakt. Ze leert wie de elf Madonna’s zijn en wat hun codes betekenen.

Het heeft even geduurd voordat ik dit werkelijk prachtig vormgegeven boek had uitgelezen. Ik moest vaak terugbladeren, opnieuw lezen, aantekeningen maken, nog eens terugbladeren en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nog steeds niet alles begrijp. Maar misschien hoeft dat ook niet, want de dingen die ik wel begrijp hebben mijn blik verruimd.

Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat voor lezers die geïnteresseerd zijn in Kabbala en engelen of lezers die nieuwsgierig zijn naar wat de Madonna’s ons te vertellen hebben, dit boek een schitterend studieboek en naslagwerk zal zijn. De Madonna is geen beeld, maar de vrouwelijke ziel in elke man of vrouw.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!