De mens achter de entertainer

Gordon – Biografie van een entertainer – Marcel Langedijk – Lebowski – 236 blz.

Marcel Langedijk (1972) is schrijver en journalist voor JFK, LINDA, Libelle en Volkskrant Magazine. Hij schreef onder meer Mannen, de waarheid (2015) en Gelukkig hebben we de foto’s nog (2017), over de euthanasie van zijn broer.

Zo’n tien jaar geleden sprak Langedijk Gordon voor het eerst. Hij was toen nog eindredacteur bij de Playboy en hij mocht bij Gordon thuis op audiëntie komen voor een interview. Veel wist hij niet meer van het gesprek, behalve dat Gordon openhartig en vriendelijk was, ondanks de vele verhalen die over hem rondzongen. Toen al. Eind 2016 mocht Marcel hem weer interviewen, ditmaal voor JFK. Het werd een goed gesprek.

Toen Langedijk een tijd later de documentaire van Michel van Erp op televisie zag: 25 jaar Gordon, Groots En Meeslepend, vond hij deze documentaire wat te kort om echt diep in te gaan op wie Gordon nu eigenlijk is. Zo werd het idee geboren om een biografie van Gordon Heuckeroth te schrijven. Een biografie die vanaf de dag van verschijnen de gemoederen flink bezighoudt. Veel ophef over wat in deze biografie verteld wordt en Gordon wordt gelijk door een aantal mensen voor leugenaar uitgemaakt. Pittige uitspraken en onthullingen die niet door iedereen op prijs worden gesteld. Gordon wilde zijn levensverhaal vertellen, omdat hij dit jaar vijftig wordt en hij ‘de tweede helft van zijn leven’ met een goed gevoel wil ingaan. Dat niet iedereen blij is met wat er verteld wordt in dit boek, hoort volgens Gordon nu eenmaal bij een biografie. Is al deze ophef reden om het boek niet te lezen? Voordat dit boek zou verschijnen had ik al toegezegd deze biografie te lezen en ik laat me niet zo gauw afschrikken, dus gewoon deze biografie gelezen.

“Die showbizzwereld heeft me alles gekost. Het zwarte monster, noem ik het. Het zwarte gat waar ik steeds in kijk. Als ik het allemaal van tevoren had geweten, had ik het nooit gedaan. Mensen zien het geld, de rijkdom, de auto’s. Maar de eenzaamheid zien ze niet.”

Marcel Langedijk heeft het boek opgedeeld in verschillende facetten van Gordons leven: De man, de entertainer, de topper, de ondernemer, de minnaar, het feestbeest, de vriend, de pechvogel en de schijnwerpers. Dit boek is Gordons levensverhaal, het verhaal achter de koppen op nu.nl, achter de smeuïge details in de roddelbladen. Geen verhaal over Gordon, maar het verhaal van Gordon.

Een blik in de complexe geest van een van Nederlands bekendste entertainers. En of je hem nu haat of dol op hem bent: je weet wie hij is. Deze biografie is een openhartig verhaal geworden waarin je de echte Gordon leert kennen. Met als rode draad in zijn leven de liefde, het is zijn grote verdriet. Nog steeds op zoek naar die ene partner die echt van hem houdt, iemand die het huisje, boompje en beestje met hem wil.

Alles wat in deze biografie geschreven en verteld wordt, komt heel oprecht over en als leek in showbizzwereld is het moeilijk om te bepalen wat waar of onwaar is. Er zullen best dingen in staan die er misschien beter niet in hadden kunnen staan, maar ook dat is niet aan de lezer te bepalen, het is Gordons biografie. Ondanks dat ik geen fan ben van zijn programma’s, is het toch leuk om meer over hem te weten te komen en te lezen over de mens achter deze entertainer. Iemand die weet dat hij een man van uitersten is en het ook lastig vindt om daarmee in het reine te komen. Een man die veel heeft meegemaakt en waarbij ook niet alles vanzelf komt aanwaaien. En nu heeft hij het goed, maar toch is er een gemis. Een man die alles heeft, maar toch eenzaam is. Marcel Langedijk heeft dit levensverhaal mooi neergezet en er een fijn leesbaar boek van gemaakt. Met vlotte pen geschreven. Gewoon een leuke biografie om te lezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Verplicht gelukkig. Dagelijks leven in een communistische heilstaat – Garrie van Pinxteren – Pluim- 206 blz. China, het rijk van eeuwenoude beschavingen, tientallen talen, vele godsdiensten en het hoogste inwoneraantal ter wereld. Garrie van Pinxteren kwam er in 1982 als student sinologie toen het...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl – Katinka Polderman – Illustraties: Merel Corduwener – Lebowski – 128 blz. In de begeleidende brief, wordt dit boek ‘een liefdevolle parodie’ genoemd op het veel verkochte boek van Charlie Mackesy. Dat boek stond een...
Lees verder Categorie: Lichte literatuur, Sprookjes
| Reageer!
Het Stravinsky-spel – Arthur Japin – De arbeiderspers – 287 blz. Susan Sontag (geboren in 1933 als Susan Rosenblatt) was een Amerikaanse schrijfster en denker. Cody Garner (een verzonnen personage) ontmoet haar in 1946. Cody is zwaar onder de indruk van Susan omdat ze...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!