“De mooie moorden”, een bloedstollende reeks

Benissa – Philip le Bon – Uitgeverij Lannoo – 448 blz.

BenissaBenissa is het tweede deel van de reeks De mooie moorden. Begin dit jaar had ik het eerste deel Sara gewonnen met een actie en na het lezen was ik onder de indruk geraakt van dit debuut en was zeer benieuwd naar het volgende deel.
Het boek begint met een kleine terugblik van deel 1. Cytoserum, een farmaceutisch bedrijf werkt in het geheim aan een geneesmiddel tegen een veel voorkomende ziekte. Een concurrent krijgt hier lucht van en wil proberen Cytoserum over te nemen. Als dit niet lukt zet deze concurrent grove middelen in. Hij laat de dochter van de CEO, Sir Gordon Harris ontvoeren en geeft opdracht twee belangrijke medewerkers te vermoorden. Benissa, voor vrienden Nessy, werkt als huurmoordenaar en zij krijgt deze opdracht. Bij het laatste target gaat het mis. Plots staat ze oog en oog met een oude bekende en dit zal een grote verandering betekenen.

“’Benissa, door mensen te vermoorden zul je echt niet genezen. Dat weet je toch?’ hoort hij Frank zeggen.”

Net als bij het boek Sara is ook dit boek opgesplitst in delen. Benissa bestaat uit drie delen. In het eerste deel en tweede deel wordt er teruggegaan in de tijd en is er een nadere kennismaking met de personages. De personages worden meer uitgediept en Benissa’s gruwelijke verleden wordt uitgebreid uit de doeken gegaan waardoor sommige beslissingen van haar begrijpelijk worden. Als Nessy weer in contact komt met haar oude psychiater Frank Brenner, besluit ze hem te gaan helpen. In plaats van haar opdracht af te maken, kiest ze voor de andere kant en zal ze niet rusten voordat ze de gegijzelde Sara heeft gevonden. Persoonlijk vond ik het tweede gedeelte in dit boek wat taai, maar dat kwam waarschijnlijk omdat niet alles in dat deel mij genoeg aansprak. Deel drie gaat verder waar het boek Sara geëindigd was en vanaf dat moment zit de spanning er weer in volle vaart in. Een aantal vragen die ik nog in mijn hoofd had zitten na het lezen van Sara zijn beantwoord, maar er is nog genoeg te ontdekken.

‘Met enige schaamte beseft Benissa dat ze in haar werk geen onderscheid maakte tussen de goede en slechte kerels.’

Ondanks dat Benissa best een dik boek is, is het door de fijne verteltrant van Philip le Bon vlot uit te lezen. Vooral in het laatste gedeelte blijft de nieuwsgierigheid continu geprikkeld en was het af en toe best moeilijk het boek even weg te leggen.
Benissa is niet afzonderlijk te lezen, om alles goed te kunnen begrijpen is het noodzakelijk eerst het boek Sara te lezen, maar dit is ook zeker de moeite waard. Binnenkort verschijnt het derde deel van De mooie moorden, Naomi, en wat mij betreft hoeft dat niet te lang te duren.

Wendy Wenning

Andere recensies

Coco en het gekke ding – Loes Riphagen – Gottmer – 36 blz. Coco, het kleine vogeltje dat iedereen natuurlijk al kent van de vorige delen is in dit boek weer lekker aan het spelen met haar vriendjes. Eekhoorn, kikker, egel en Coco zien...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!