De moord op Neeltje Hoogduin

Moord in de Meerpolder – Reinold Vugs – 126 blz.

Moord in de MeerpolderCovertekst:
Het is 26 november 1919. Een gil klinkt door de koude nacht. Uren later wordt in de ringvaart van de Zoetermeerse Meerpolder het levenloze lichaam van Neeltje Hoogduin gevonden. De brute moord op de 22-jarige dienstbode veroorzaakt een schokgolf in de dorpse gemeenschap. Wat is er gebeurd op die avond?

Moord in de Meerpolder is de spannende reconstructie van een waargebeurde moord, waarbij de lezer wordt meegevoerd langs verschillende scenario’s. In het boek wordt ook een beeld geschetst van het leven in Zoetermeer en Zegwaart van net na de Eerste Wereldoorlog. Neeltje is afkomstig uit een arbeidersgezin, waar armoede en gebrek heersen. Hoe anders is dat in het boerengezin waar ze werkt, of bij de burgemeester of huisarts die bij het onderzoek naar haar dood betrokken zijn.

Reinold Vugs, zelfstandig journalist (Reinold Vugs Communicatie) en schrijver, woont vlakbij de Meerpolder en wandelt en fietst er regelmatig. Voor zijn onderzoek naar de moord dook hij de archieven in en voerde gesprekken met familieleden van Neeltje en anderen. Door wie is Neeltje vermoord? En waarom?

Mijn mening over Moord in de Meerpolder:
Allereerst heeft de schrijver mij in deze reconstructie laten meegenieten van het leven in Zoetermeer omstreeks het begin van de vorige eeuw. De heldere omschrijvingen en de illustraties geven een mooi beeld van hoe het er toen was. Omdat ik zelf in Zoetermeer woon, herkende ik alle plaatsen die door de auteur zijn beschreven. Dat Reinold Vugs jarenlang bezig is geweest met het verzamelen van materiaal, komt in het boek duidelijk naar voren. De uitgebreide beschrijvingen en de vele illustraties maken dat het boek gaat leven.

De moord op de dienstbode roept tot op de dag van vandaag nog steeds vraagtekens op, vooral bij de familie van Neeltje. Nog altijd doen verhalen de ronde over de moord op de jonge vrouw. De vermoedelijke dader is dan wel opgepakt, maar nooit veroordeeld. En wie heeft nu die moord echt gepleegd?
In tegenstelling tot wat het merendeel van de plaatselijke bevolking gelooft, is de auteur er niet zo zeker van dat het de destijds aangewezen, maar wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken hoofdverdachte is. Lastig om dat na al die jaren te onderzoeken, immers, veel bewijsmateriaal is verloren gegaan en DNA-onderzoek bestond toen nog niet. Toch is de auteur erin geslaagd om een duidelijk beeld te scheppen over de situatie, bekrachtigd door allerlei foto’s en documenten.

Het boek boeit en leest daardoor als een spannende roman. Achter in het boek staan netjes gerangschikt per hoofdstuk meerdere noten.
Mooi boek, paperback, gedrukt in eigen beheer. Mooie cover, dik papier, de letters lijken op het blad te liggen. Je kunt zien dat er veel zorg en aandacht aan besteed is.

Moord in de Meerpolder is een tastbare herinnering aan Neeltje Hoogduin. “Pas als de verhalen ophouden, is Neeltje echt dood,” schrijft Vugs.
Het is een boek dat iedere Nederlander kan boeien, en een must voor iedereen die uit Zoetermeer of directe omgeving komt.

Over de auteur:
Reinold Vugs houdt van taal. Hij is neerlandicus en werkt sinds 2000 als zelfstandig journalist. Lezen doet hij graag, maar schrijven nog liever. Hij heeft meerdere boeken geschreven, zowel fictie als non-fictie. In 1995 kwam zijn eerste boek op de markt, de biografie F. Bordewijk en in 1999 debuteerde hij als misdaadauteur met de thriller, Influenza.

Hilda Spruit

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!