De naam is Blond, James Blond

James Blond in actie – Fred Diks – Kluitman – 106 blz.

james blondFred Diks (1955) heeft al veel kinderboeken op zijn naam staan. De meeste verhalen gaan over voetbal, zoals de series over Koen Kampioen en over Arjen Robben. Ook heeft hij de Kameleon Junior serie op zijn naam staan. Dit is het eerste boek in de nieuwe serie over Kim en James Slimpelveld en hun detectivebureau Blond en Slim.

Kim en James Slimpelveld zijn hun eigen detectivebureau begonnen. De naam is Blond en Slim. James is blond en Kim is slim, vertelt Kim aan iedereen. Ze hebben al een hoofdkwartier, een website en de nodige kennis in huis: hun vader en opa zijn namelijk rechercheurs. Nu nog een klus! Dat valt niet mee in Noordborg. Met graffiti en raps maken ze reclame door de hele stad. De mensen lijken het vooral grappig te vinden. Maar een Γ©chte detective houdt zijn of haar ogen goed open, en komt op het juiste moment in actie! Zo komt er een echte zaak op hun pad die ze op moeten lossen.

Een leuk avonturenboek voor zowel jongens als meisjes vanaf ongeveer acht jaar. Bij het zien van de cover en titel dacht ik eerst dat het alleen voor jongens was maar dat bleek niet het geval. Kim en James runnen samen hun detectivebureau en hebben een gelijkwaardig deel in het verhaal. De zeven hoofdstukken hebben alle een pakkende titel. Ik vind de hoofdstukken soms wat lang voor de doelgroep. Het woordgebruik en lettertype passen er wel goed bij.

Mark Janssen heeft de cover en illustraties voor het boek gemaakt. De illustraties zijn zwart-wit en summier over het boek verdeeld, 1 Γ  2 per hoofdstuk en niet al te groot, maar wel met oog voor detail en ze passen goed bij het verhaal. Een leuke aanvulling.

Naast de avonturen die ze beleven tijden het oplossen van de zaken, zijn er ook grappige stukjes en een knipoog naar andere bekende schrijvers/boeken (zoals bijvoorbeeld de Paul van loonsteeg) wat erg leuk is gedaan. Omdat de kinderen in het boek dezelfde leeftijd hebben als de lezers zal er veel herkenning zijn en dat maakt het voor hen vast extra spannend.

Conny Schelvis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!