De naam is Blond, James Blond

James Blond in actie – Fred Diks – Kluitman – 106 blz.

james blondFred Diks (1955) heeft al veel kinderboeken op zijn naam staan. De meeste verhalen gaan over voetbal, zoals de series over Koen Kampioen en over Arjen Robben. Ook heeft hij de Kameleon Junior serie op zijn naam staan. Dit is het eerste boek in de nieuwe serie over Kim en James Slimpelveld en hun detectivebureau Blond en Slim.

Kim en James Slimpelveld zijn hun eigen detectivebureau begonnen. De naam is Blond en Slim. James is blond en Kim is slim, vertelt Kim aan iedereen. Ze hebben al een hoofdkwartier, een website en de nodige kennis in huis: hun vader en opa zijn namelijk rechercheurs. Nu nog een klus! Dat valt niet mee in Noordborg. Met graffiti en raps maken ze reclame door de hele stad. De mensen lijken het vooral grappig te vinden. Maar een échte detective houdt zijn of haar ogen goed open, en komt op het juiste moment in actie! Zo komt er een echte zaak op hun pad die ze op moeten lossen.

Een leuk avonturenboek voor zowel jongens als meisjes vanaf ongeveer acht jaar. Bij het zien van de cover en titel dacht ik eerst dat het alleen voor jongens was maar dat bleek niet het geval. Kim en James runnen samen hun detectivebureau en hebben een gelijkwaardig deel in het verhaal. De zeven hoofdstukken hebben alle een pakkende titel. Ik vind de hoofdstukken soms wat lang voor de doelgroep. Het woordgebruik en lettertype passen er wel goed bij.

Mark Janssen heeft de cover en illustraties voor het boek gemaakt. De illustraties zijn zwart-wit en summier over het boek verdeeld, 1 à 2 per hoofdstuk en niet al te groot, maar wel met oog voor detail en ze passen goed bij het verhaal. Een leuke aanvulling.

Naast de avonturen die ze beleven tijden het oplossen van de zaken, zijn er ook grappige stukjes en een knipoog naar andere bekende schrijvers/boeken (zoals bijvoorbeeld de Paul van loonsteeg) wat erg leuk is gedaan. Omdat de kinderen in het boek dezelfde leeftijd hebben als de lezers zal er veel herkenning zijn en dat maakt het voor hen vast extra spannend.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!