De Nedergrim is terug

De Nedergrim – Matthew Jobin – Vertaling Sofia Engelsman – Gottmer-377 blz.

Nedergrim1Matthew Jobin, geboren in Canada, nu woonachtig in Amerika, heeft altijd interesse gehad in natuur, cultuur en middeleeuwse folklore. Het was ook niet verwonderlijk dat hij antropologie ging studeren. Als jongen groeide hij op met een groot bos naast zijn huis. Tijdens zijn omzwervingen in dit bos kwamen de ideeën voor de Nedergrim al naar boven.

“Als de magie sluimert, ontwaakt het kwaad”
Iedereen in de Moervallei is ermee opgegroeid: de legende van de dappere ridder Tristan en de magiër Vithrick, die in een hevige strijd de kwaadaardige Nedergrim hebben verslagen. Nu trekt er opnieuw een donkere schaduw over het dorp. Eerst verdwijnen er dieren, dan zelfs kinderen. De grootste vrees van de dorpelingen lijkt werkelijkheid te worden: de Nedergrim is terug!

Ook Edmonds broertje wordt vermist. Helaas is Edmond geen dappere ridder, maar gewoon de zoon van de plaatselijke herbergier. En hoewel hij oefent met magie, is de simpelste toverspreuk nog te moeilijk voor hem. Toch moet hij iets doen om zijn broertje te redden. Samen met zijn vrienden Tom en Katharine trekt hij ten strijde tegen het kwaad, dat gruwelijker blijkt te zijn dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

De Nedergrim heeft een mooie mysterieuze cover die de magie van de middeleeuwen en de Nedergrim weergeeft en tot de verbeelding spreekt. Compliment voor illustrator Bart Bus. Er prijkt een sticker op de kaft: Voor de liefhebbers van De Grijze jager. Dit zal deze enorme grote groep Grijze jager-fans ook aantrekken. Zelf ben ik net in die serie begonnen dus kan ik geen oordeel geven of dit inderdaad zo is. Misschien maar beter ook, anders zou ik het verhaal meteen gaan vergelijken met de boeken van Flanagan.

Na een plattegrond van het gebied waar het verhaal zich afspeelt, volgt er een proloog waarin Tristan en Vithrick elkaar ontmoeten. Vervolgens begint het verhaal, vele jaren later, in dertig korte hoofdstukken. Het is duidelijk geschreven en heeft een goede spanningsopbouw waardoor je wilt blijven lezen. De omgeving, het leven en de mensen in deze oude tijd worden mooi omschreven waardoor je het levendig voor je ziet.

Edmond, een van de hoofdfiguren die liever magie bestudeert dan dat hij zijn vader helpt, gaat met zijn vrienden Katharine en Tom op onderzoek uit nadat er dieren en kinderen verdwijnen en de legende van de Nedergrim weer tot leven lijkt te zijn gekomen. Het dorp wordt geteisterd door gruwelijke wezens; Bologs, zompers, doornbeesten en nog veel meer. De vader van Katharine, John Marchal, was er bij toen Tristan en Vichtrick de Nedergrim hadden verslagen. Ze waren de laatste drie mannen die terugkeerden van deze onderneming. John vertelt het ware verhaal aan Katharine en daarna gaan ze op pad om de Nedergrim wederom te ontmoeten en te proberen de kinderen te bevrijden.

Met plezier heb ik dit boek gelezen. Dit is een goed begin van een nieuwe fantasy-reeks voor de jeugd. Mooie omschrijvingen, spannend van begin tot eind en nadat het boek uit is wil je gewoon weten hoe het verder gaat met de hoofdfiguren in het boek en de magie van het verhaal.

Conny Schelvis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!