De opmerkelijke vakantie van Samuel

Mijn bijzonder rare week met Tess(8+) โ€“ Anna Woltz โ€“ Querido โ€“ 167 blz.

Mijn bijzonder rare week met TessSamuel en zijn broer Jorre zijn met hun vader en moeder op vakantie op Texel. De hele vakantie dreigt in het water te vallen als Jorre al op de eerste dag zijn been breekt, terwijl moeder in het vakantiehuisje op bed ligt met migraine. Dan moet er natuurlijk wat gebeuren om er een spannend avontuur van te maken, want rondhangen in een huisje en spelletjes doen, wordt al snel saai.
Samuel ontmoet de eigenzinnige Tess, die net als haar moeder(de doktersassistente), nogal dominant is. Tess is alleen door haar moeder opgevoed en zij wil haar maar niet vertellen wie haar vader is.

Bij toeval komt Tess achter zijn naam en zorgt er met een truc voor dat hij naar het eiland komt. Zij moet weten wie de man is. Maar als hij er eenmaal is, wordt ze door twijfel overvallen. Wil ze deze man wel als vader? Want hij kleedt zich slonzig en laat zich ontvallen dat hij blij is dat hij geen kinderen heeft.
Voor Samuel betekent het avontuur een mogelijkheid om toch een fijne vakantie te hebben, alhoewel Tess hem niet altijd leuk behandelt.

Een ander thema in het boek is de dood, waarmee Samuel nogal bezig is. In het verhaal wordt dat prachtig uitgewerkt met een oude, dementerende man en zijn dode kanarie Remus. Tess en Samuel bekommeren zich om hem en de kanarie en zorgen voor een passende begrafenis.

Anna Woltz won al prijzen voor haar boeken Red mijn hond en Ik kan nog steeds niet vliegen. Ook in dit boek laat ze zien dat ze heel goed kan schrijven. Ze zet de karakters van alle personages duidelijk neer en ze komen echt tot leven.
Overal treffen we kleine taalparels aan, zoals โ€˜Mijn mond was aan het lachen, maar daar maakte ik een eind aan.โ€™ of โ€˜Het was bewolkt geraakt en opeens waaide het ook, maar dat vond ik juist goed. Een zonnig strand, dat betekende vakantie. Wat wij hier aan het doen waren, dat was het echte leven.โ€™

De laatste zin, de gedachte van een tienjarige, klinkt wel wat volwassen, maar kinderen in jeugdboeken kunnen nu eenmaal altijd een beetje meer dan kinderen in het echte leven. Ook de truc die Tess bedenkt om haar vader naar het eiland te lokken, zie ik niet zomaar door een elfjarige bedacht en uitgevoerd worden.
Anna Woltz kan met haar taal allerlei emoties oproepen. Er waren momenten dat ik kon lachen en momenten waarop ik ontroerd raakte. Anna Woltz heeft weer een schitterend boek aan haar oeuvre heeft toegevoegd.

Jammer van het lelijke omslag dat niet is verzorgd door een goede illustrator en ook binnenin het boek zouden wat illustraties niet misstaan hebben. Er moest kennelijk bezuinigd worden. Hopelijk kan uitgeverij Querido bij het volgende boek van Woltz wat meer geld steken in de vormgeving, want die draagt zeker bij aan de verkoop van een boek. Toch kopen dit boek, want Anna Woltz wordt, of is al een van onze beste kinderboekenschrijvers.

Pieter Feller

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden โ€“ Twee koffers โ€“ Elikser โ€“ 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Lรฉon Huet, โ€œschrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over filmโ€, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren โ€“ Samenstelling CEMPER โ€“ Illustraties: Puck Koper โ€“ Lannoo โ€“ 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!