De ‘perfecte wereld’ na de Bange Jaren

H@ck: Het instituut – Mirjam Mous – Van Goor – 397 blz.

Mirjam Mous (1963) werkte jarenlang in het onderwijs voordat ze besloot zich fulltime op schrijven te richten. In 1998 verscheen haar eerste boek. Mirjam schrijft voor kinderen, jongeren en Young Adults. Hoewel Mous is opgegroeid in Noord-Brabant, probeert ze de boeken een internationale draai te geven, door de Verenigde Staten en Europa een beetje door elkaar te gooien in haar futuristische werelden.

In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakten zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt…

Wanneer Holden Winters een oude bunker ontdekt met spullen uit de Bange Jaren, heeft dat grote gevolgen. De smaak van ananas uit blik overtreft alle vita en shakes die hij ooit geproefd heeft. En de vuurpijlen die hij vindt en afsteekt tijdens Happy Day zijn veel mooier én vooral echter dan de kunstmatige vuurwerkshow die elk jaar georganiseerd wordt. Maar Holden blijft niet ongezien en wordt opgepakt door de handhavers. Die zijn echter iets heel anders met hem van plan dan hij had verwacht. Holdens zus Prissy ontvangt intussen mysterieuze berichtjes van een onbekende op haar camphone. Hoe kan het dat de afzender alles van haar weet, maar zij niets van hem? En waarom heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt aan de arrestatie van Holden?

In H@ck haalt Mous allerlei zorgwekkende elementen van vandaag naar voren in de meest heftige vorm: mensen beïnvloeden met nepnieuws, het verbod op vuurwerk vanwege het gevaar en milieuvervuiling, speciale uitgebalanceerde shakes voor iedereen in de strijd tegen hongersnood en obesitas, op maat gemaakte reclame voor iedere internetgebruiker, en het idee dat iedereen altijd maar gelukkig moet zijn. Dit maakt het een spannend verhaal, alleen de gedachte aan een dergelijke toekomst maakt H@ck al eng genoeg.

Toch heeft de schrijfster nog genoeg andere enge dingen in gedachten voor de lezer. Holden wordt gearresteerd, en uiteraard gaat dan niet alles zoals de bedoeling is. Zijn zusje Prissy komt in aanraking met stalkers en hackers, en leert een hele nieuwe kant van zichzelf kennen is een poging om Holden te helpen.

Het boekt oogt soms een beetje rommelig door de vele subplots en cliffhangers, die mede mogelijk worden gemaakt door het steeds wisselende perspectief tussen Holden en Prissy. Bijna de helft van de hoofdstukken eindigt met een cliffhanger, wat aan de ene kant uitlokt tot verder lezen, maar aan de andere kant soms ook een beetje irritant kan worden. Uiteindelijk word je als lezer wel bevredigd, maar je moet er soms wel net even iets meer geduld voor hebben.

We zijn van Mirjam Mous gewend dat ze stand-alones schrijft, met natuurlijk als bekendste werk het verfilmde Boy 7. H@ck: Het instituut is echter het eerste deel van een meerdelige serie. Het is goed om dat van tevoren te weten. Ik kwam er helaas pas tegen het einde achter. Het is een kenmerk van het Young Adult-genre, met als grote voordeel dat je nog lang geen afscheid hoeft te nemen van de personages. Holden is namelijk best wel cool, en Prissy wordt ook steeds leuker naarmate ze meer surprise-smoothies drinkt.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!