De sterren voorspelden het succes al

Zodiak: het dertiende huis – Romina Russell – Vertaling: Frank van der knoop – 451 blz.

ZodiakZodiak is het eerste boek van Romina Russell. Het tweede deel van de serie gaat in december in het Engels uitkomen. Wanneer de Nederlandse vertaling komt, is nog niet bekend.

Rhoma Grace is een zestienjarige student van de planeet Huis Kreeft met een ongebruikelijk talent voor het lezen van de sterren. Terwijl haar klasgenoten metingen nodig hebben om nauwkeurige, astrologische voorspellingen te doen, kan Rhoma omhoog kijken naar de nachtelijke hemel en zien wat er in het verschiet ligt.

Bij een heftige explosie in het sterrenstelsel slaan de manen van Kreeft uit hun baan. Het leven op Kreeft verandert hierdoor in een nachtmerrie waarbij duizenden burgers de dood vinden, waaronder Moeder, de leider van het Huis Kreeft. Rho is met stomheid geslagen wanneer blijkt dat zij de nieuwe leider van de planeet zal zijn.

Dan, als er meer planeten het slachtoffer worden van buitenissige natuurrampen, ontdekt Rho een patroon in de sterren. Ze vermoedt dat Ophiuchus – de verbannen leider van het dertiende Huis uit de Zodiaklegende – is teruggekeerd om de macht over het Zodiak-sterrenstelsel in handen te krijgen.

Rho moet – samen met Hysan Dax, een jonge gezant van het Huis Weegschaal, haar gids, Mathias en een lid van haar Koninklijke Garde – de andere leiders van de Huizen in het sterrenstelsel op de hoogte brengen van het heersende gevaar. Maar wie zal haar geloven, zo jong en onervaren als ze is? Wie kan Rho vertrouwen in een universum dat is bepaald door verschillen? En hoe kan ze twaalf verschillende Huizen overtuigen van de noodzaak tot samenwerking?

Mening

De zestienjarige Rho krijgt van de ene op de andere dag te horen dat ze over een hele planeet moet regeren. Nog in shock van de aanslag die Kreeft heeft aangetast en veel inwoners het leven heeft gekost, komt ze achter de oorzaak van de explosies. Een gevaarlijke en vergeten vijand genaamd Ochus is van plan alle twaalf de sterrenbeelden uit de weg te ruimen. Het probleem is echter dat Rho de enige is die deze vijand aan kan zien komen. Met de hulp van haar nieuwe mentor Mathias en onverwachte bondgenoot van Weegschaal, Hysan, gaat Rho de zware taak aan om de andere planeten te overtuigen van de naderende dreiging.

Zodiak is alles wat een goed sciencefiction boek moet zijn. Sterk geschreven, spannend, een goed uitgedachte wereld, een goed verhaal en een prachtige cliffhanger. Dit boek is werkelijk alles in één. Vooral de schrijfstijl van dit boek spreekt mij erg aan. Het leest niet heel erg snel door, maar dat kan soms juist wel goed uitpakken. Zo ook in dit geval. Dit geeft je echt de tijd om in het verhaal te komen en om de wereld te ontdekken.

De wereld die geschetst wordt in Zodiak is een toekomstbeeld. Inwoners van Aarde zijn generaties geleden via een lus in de tijd in het sterrenstelsel gevonden. Nadat de eerste planeet, Ram, bewoond werd, begon de mens zich over de andere elf sterrenbeelden te verspreiden. Eeuwen verstreken en de planeten begonnen steeds afstandelijker van elkaar te worden. Elk begonnen zij eigenschappen en kenmerken te ontwikkelen waar de planeet om bekend stond. Een wereld zo complex leg je niet binnen een tweetal pagina’s uit. De opbouw gebeurde geleidelijk en op een duidelijke manier. Nooit kreeg je te veel informatie in één keer te lezen, waardoor het overzicht er bleef.

Net zoals de wereld, waren de personages ook goed uitgediept. Vooral de groei van Rho is erg sterk en voelt natuurlijk aan. Waar zij in het begin nog een onzeker zestienjarig meisje is, is ze aan het einde uitgegroeid tot een sterke leider waar het volk vertrouwen in heeft. Wel blijft ze in de kern van haar hart hetzelfde meisje dat ze was, ze blijft zichzelf. Dit kan nog wel eens ontbreken in boeken. In Zodiak absoluut niet!

Kan ik het vervolg alvast ergens te lezen krijgen? In tijden ben ik niet zo enthousiast geweest over een boek! Het einde was een enorme cliffhanger en ik kan niet wachten me weer volop in de Zodiak te storten.

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!