De tocht naar het onbekende

Mooie Jongens – Maria Foerier – Gopher – 300 blz.

Maria Foerier heeft zich met Mooie jongens een hoop op de hals gehaald. Met zware onderwerpen als transseksualiteit (transgenderisme), incest en kanker, en alle bijbehorende onzekerheden, is de roman geen luchtig verhaal geworden. Desondanks heeft Foerier het voor elkaar gekregen het boek toch niet te zwaar te laten wegen, door luchtig en vlot te schrijven en korte hoofdstukken te gebruiken.

Lucia is een jonge vrouw die zich niet thuis voelt in haar eigen lichaam. Zij voelt zich Luc, of beter nog: ze is Luc. Maar in zijn/haar familie wordt dit niet geaccepteerd. Voor zijn/haar vader is de buitenwereld alles, wat anderen van hem en zijn familie denken. Het is daarom dat Lucia besluit om naar Venetië te gaan, om daar helemaal opnieuw te beginnen en de transitie van vrouw naar man te ondervinden. Ron, een jongen die hij/zij vlak van tevoren ontmoet, besluit met hem/haar mee te gaan. Hij zegt niets te verliezen te hebben, waarvan geen woord gelogen blijkt te zijn…

In de roman word je door de schrijfster meegenomen op de tocht van Lucia/Luc in de overgang naar het man zijn. Van de vele terugblikken naar zijn verleden (of eigenlijk toen nog ‘haar verleden’), het ziekenhuisprotocol en alle moeilijkheden, naar het leven als een man in een nieuwe stad.

“Mijn kleren liggen al klaar op mijn stoel. Ik begin bij het strakke hesje om mijn borsten te verbergen, daarna het hemd, de donkerbruine boxershort, de lange beige sokken, het witte overhemd en het zandkleurige linnen pak. Mijn nieuwe schoenen ruiken zoals nieuwe schoenen horen te ruiken. Pas als ik de lichtbruine brogues aanheb, durf ik in de spiegel te kijken. Ik zuig mijn wangen naar binnen en steek mijn kin iets naar voren. Ook mijn kortgeknipte haar bevalt me goed. Met wat extra gel lijkt het nog donkerder dan het al is.”

Het verhaal is niet zomaar een losse samenhang van gebeurtenissen, er zit een lijn in die zich pas aan het eind ontrolt. In Mooie jongens haalt Foerier niet alleen letterlijke uitspraken en teksten van oude filosofen en dichters aan, waarmee zij haar academische achtergrond laat zien, maar zij maakt ook diepere vergelijkingen. Zo is in het begin het probleem dat Luc niet wordt geaccepteerd door zijn familie, maar uiteindelijk is het vooral hijzelf die zowel Luc als Lucia niet helemaal accepteert.

Het verhaal is goed geschreven, met diepgang, maar soms was het allemaal iets te veel. Zo beslaat het boek meerdere zware onderwerpen (kanker, incest en transgenderisme). Het is knap om je daar als debutant aan te wagen, maar het is misschien toch te veel van het goede voor één enkele roman. Daarnaast waren er nog de vele, erg bloemrijke, seksscènes. Deze scènes waren belangrijk voor het verhaal, maar het hadden er, met name in de terugblikken, best iets minder mogen zijn. Het verhaal zelf is goed en het is ook goed geschreven, maar het had op sommige punten een tandje minder gekund.

Het is echter de vormgeving van het boek waar wat op aan te merken valt. Ten eerste valt uit de flaptekst niet echt op te maken waar Mooie jongens nu daadwerkelijk over gaat. Het blijft wat abstract. Daarnaast is er een stukje tekst geciteerd uit het boek dat niet kenmerkend is voor het verhaal. Tenslotte is de foto op de voorkant één groot cliché. De hoofdpersoon heeft zich altijd verscholen achter leugens, dus krijgt ze een masker op. De boodschap komt wel over, maar het had wel iets origineler gemogen.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!