De vernietiging van een jonge vrouw

Zinloze vrouw – Marije Onstenk – Bookaholics.nl – 152 blz.

Zinloze vrouwDe veertienjarige Kim de Vries woont samen met haar alcoholverslaafde moeder. Ze heeft het alles behalve gemakkelijk thuis. Moeders enige liefde is de drankfles. Kim is thuis om voor de aanvoer van de drank te zorgen. Ook jeugdzorg lijkt niets te kunnen doen. Totdat Kim opeens weggehaald wordt bij haar moeder. Ze gaat naar een pleeggezin, om het echte gezinsleven te leren kennen. Kim komt terecht bij Jacob en Roos Mandemaker, een kinderloos gezin, dat al eerder kinderen heeft opgevangen. Vanaf het eerste moment voelt Kim zich niet op haar plaats. Al snel blijkt dat ze het goed aangevoeld heeft. Jacob komt haar kamer steeds vaker onaangekondigd bezoeken. Eerst alleen om te vragen of het goed gaat, maar later komt er meer en meer bij.

De hoofdstukken wisselen af tussen de tiener Kim en Kim als volwassen vrouw. In het jaar 2000 woont ze alleen, heeft een relatie met Tom gehad, waar eigenlijk geen liefde bij kwam kijken, alleen seks. Tom heeft nu een nieuwe liefde en samen verwachten ze een kind. Hij is onbereikbaar geworden voor Kim. Maar Kim heeft iemand leren kennen via internet. Ze chat met Levi en besluit hem te ontmoeten. Al tijdens de eerste ontmoeting merkt ze dat hij een geweldige man is, iemand die hopelijk verliefd is op haar.

Jacob misbruikt zijn positie als pleegouder op grove wijze. Roos is zogenaamd onbereikbaar voor Kim. En Kim weet niet wat ze moet doen. Ze moet dankbaar zijn omdat ze in het gezin wordt opgevangen, maar ondertussen is haar leven een hel geworden. Een tragedie waarover ze niet durft te praten.

Levi is Kims steun en toeverlaat, ook al voelt ze zich geestelijk minderwaardig en vooral waardeloos. Ze durft het dan ook niet aan hem zijn allergrootste geheim toe te vertrouwen. Als ze op een gegeven moment een telefoontje krijgt, lijkt haar wereld in te storten. Ze weet niet meer wat ze moet doen. Ze vertelt Levi toch over het telefoontje, maar zijn reactie maakt haar nog meer van slag. Het bevestigt haar gevoel van niets waard zijn en zinloos zijn in zijn leven. De beslissing die ze daarna neemt verandert alles.

Wat een geweldig goed geschreven verhaal! Mijn grote complimenten voor Marije Onstenk, die voor het eerst een roman schreef, na korte verhalen en kinderboeken geschreven te hebben. De emoties van Kim komen angstaanjagend echt naar voren. Al lezend walg je mee over Jacob. De zeer goed omschreven angsten en gevoelens van Kim zijn zo scherp neergezet, dat ik dacht dat Marije dit in haar nabije omgeving meegemaakt moest hebben. Ze wist me te vertellen dat dit niet het geval was. Heel erg knap dus, om zo pakkend te schrijven. Ook de rol van Levi is zeer geloofwaardig. Hij is haar rots in de branding, kan haar angsten weglachen en blijft in haar vertrouwen. Hij helpt haar de spoken uit het verleden weg te praten. Een prachtige roman, in één middag uitgelezen, omdat ik het boek niet kon wegleggen.

Kirstin Rozema

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!