De wonderlijke wereld van Rover en Broertje

Rover en broertje – Karine Jekel – Van Holkema & Warendorf – 142 blz.

Rover en BroertjeHet prachtig uitgevoerde boek Rover en Broertje, met grappige illustraties van Mark Janssen, is het debuut van Karine Jekel. Het gaat over de broertjes Robin en Bram, die een jaar of negen à tien zijn. Op een dag komen hun vader en moeder niet thuis. Normale kinderen in de normale wereld zouden in paniek raken en waarschijnlijk de politie bellen, maar Robin en Bram trekken zich er niet veel van aan. Robin besluit in hun levensonderhoud te gaan voorzien door mensen te beroven. Vanaf dan noemt hij zichzelf Rover en Bram wordt broertje.

Het is een vreemde wereld waar ze in leven. Ze wonen in een huisje aan de rand van een bos en er lopen opvallend veel mensen door dat bos die een gemakkelijke prooi zijn voor Rover. Hij steelt voornamelijk juwelen, die Broertje in een winkel, die ook vlakbij het bos staat, gaat inwisselen tegen levensmiddelen. De winkelier laat graag een ring in zijn zak glijden voor een bos andijvie en een biefstuk.

Rover en broertje gaan niet naar school, ze hebben geen buren of familie en lijken zich aardig te redden, hoewel het koken niet erg lukt. Wat ook een tegenvaller is, is dat Rover wordt opgepakt en in de gevangenis belandt. Een vreemde zaak voor een tienjarig knulletje, maar zoals ik al boven deze recensie heb gezet, ze leven in een wonderlijke wereld. Een wereld die wat Roald Dahl-achtig aandoet. Bij Dahl gebeuren ook bizarre dingen en die weet hij meestal aannemelijk te maken, bovendien gaat hij vaak over de top, zoals in Mathilda als juffrouw Bulstronk een meisje aan haar vlecht wegslingert.

Karine Jekel weet niet alles aannemelijk te maken. De broertjes komen erg gemakkelijk aan hun buit. Ze worden wel eens nagezeten, maar ontsnappen dan ook redelijk eenvoudig. Ook het echtpaar Henry en Annie, dat hen de helpende hand biedt, komt een beetje uit de lucht vallen. Sommige gebeurtenissen hebben het in zich om heel spannend te worden, maar zijn dan net niet scherp genoeg uitgewerkt. Zoals de keer dat broertje door een vrachtwagenchauffeur wordt meegenomen en Rover alleen achterblijft.

Rover en Broertje is een leuk, soms humorvol avontuur en ook origineel, maar had op sommige punten nog wat spannender geschreven kunnen worden. Omdat de broertjes zich niet druk maken om de verdwijning van hun ouders, maak je je dat als lezer ook niet en dus is de spanningsboog niet heel sterk. Ook de uiteindelijke ontknoping, is niet realistisch, maar misschien past die wel prima bij dit verhaal, waarin alles nogal bijzonder is en dat moet je als lezer – en kinderen zullen dat vast doen – dan maar gewoon aanvaarden.

Pieter Feller

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!