Deense bestseller

Het meisje onder de boom – Sara Blædel – Vertaling Femke Muller en Maaike van Hassel – The house of books

De Deense schrijfster Sara Blædel (1964) is in Nederland nog niet zo bekend toch heeft ze al 4,5 miljoen boeken verkocht in 37 landen. Van oorsprong is de schrijfster journaliste. Ze woonde een tijd in New York en is teruggekeerd naar Denemarken waar deze thriller dan ook speelt.

Op het eiland Bornholm wordt het goeddeels vergane lichaam gevonden van Susan Dahlgaard, die in 1995 verdween tijdens een schoolreisje. Journaliste Camilla Lind, die Susan kende, gaat op bezoek bij Pia die op school heeft gezeten met Susan. Maar Pia blijkt diezelfde morgen zelfmoord te hebben gepleegd.

Hoofdinspecteur Louise Rick is op wereldreis met haar vriend Eik en zijn kinderen. Ze is in Thailand als ze wordt teruggeroepen naar Denemarken omdat haar broer Mikkel zelfmoord wilde plegen. Zijn vrouw Trine is plotseling verdwenen en dat kan hij niet verkroppen. Trine was al eens eerder weggelopen. Ze is een van de drie vriendinnen die Susan Dahlgaard het laatst hebben gezien. Maar als ze vrijwillig is weggegaan, waarom heeft ze dan niet haar paspoort, bankpas en telefoon meegenomen?

Afwisselend krijgen we het verhaal verteld vanuit het perspectief van Camilla en Louise die vriendinnen van elkaar zijn en allebei op hun eigen manier in de zaak van de dode Susan worden getrokken. Er is nog een derde perspectief en dat zijn flashbacks van Susan tijdens de tocht waarop ze verdween. Destijds is er lang naar haar gezocht. Ze was tijdens een storm in een rotsspleet gekropen waar ze niet meer uit kon ontsnappen, omdat een boom de uitgang blokkeerde. Pas toen de boom was vergaan, werd haar lichaam zichtbaar. We lezen dat Susan een buitenbeentje was in de groep vriendinnen die tijdens de schoolreis met elkaar optrok.

Louise en Camilla bundelen hun krachten op zoek naar de oplossing van de dood van Susan. Waarom was ze in de rotsspleet gekropen? Hebben haar vroegere vriendinnen of de vriendjes die ze destijds op het eiland ontmoetten er iets mee te maken? Was het moord of doodslag?

De personages Camilla en Louise zijn goed uitgewerkt. Beide vriendinnen maken in hun persoonlijk leven van alles mee. Louises vriend Eik heeft tijdens de wereldreis bekend gemaakt dat hij nog niet toe is aan een huwelijk met haar. Dan is er nog haar labiele broer Mikkel die zelfmoord wilde plegen. De zestienjarige zoon van Camilla heeft zijn vriendin zwanger gemaakt en wil met haar trouwen. Hun woelige privéleven houdt de twee vrouwen niet tegen om helemaal op te gaan in de zaak van Susan Dahlgaard.

Sara Blædel heeft het verhaal van Het meisje onder de boom goed opgebouwd. Soms wat traag door de persoonlijke beslommeringen van de beide vrouwen. Op het einde krijgt het verhaal snelheid met een verrassende wending en wordt het erg spannend. Een thriller die voldeed aan mijn verwachtingen.

Pieter Feller

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!