Degelijk debuut

Het gerucht – Lesley Kara – Vertaling :Els van Son – Overamstel – 304 blz.

Lesley Kara is een Engelse schrijfster die heeft gewerkt als docent in het voortgezet onderwijs. Ze woont in het kleine kuststadje Frinton-on-Sea. Het gerucht is haar debuutthriller.
Hoofdpersonage Joanna Critchley woont in het kustplaatsje Flinstead. Ze is een alleenstaande moeder met één kind die kortgeleden vanuit London naar het plaatsje is verhuisd, omdat haar moeder daar ook woont en ze het een rustige plek vindt om haar zoontje Alfie op te voeden. Om een beetje bekend te raken met de bevolking, is ze lid geworden van een leesclub en probeert ze aansluiting te krijgen bij de moeders op het schoolplein. Ze heeft een parttimebaantje bij het plaatselijke makelaarskantoor. Op een dag hoort ze op het schoolplein het gerucht dat onder een valse naam, de kindermoordenares, Sally McGowan, in het stadje zou wonen.

Joanna gaat op zoek naar de zaak op internet. Ze komt erachter dat Sally McGowan op haar tiende een jochie van vijf jaar heeft doodgestoken. Sally had het thuis niet makkelijk met een gewelddadige vader en een drinkende moeder. Omdat ze minderjarig was, kreeg ze een lage straf. Ze leeft al tientallen jaren onder een beschermingsprogramma van de politie onder een andere naam. Min of meer ongewild versterkt Joanna dit gerucht door erover te beginnen op haar leesclub.
Het verhaal gaat een eigen leven leiden en al snel waart het gerucht rond dat de eigenares van een newage-winkeltje Stones & Crones, Sonia Martins, ze heeft dezelfde initialen als Sally McGowan, de ondergedoken moordenares is. Haar winkel wordt belaagd en er wordt een ruit ingegooid. Ook Joanna is min of meer geobsedeerd door het gerucht en hoewel ze er spijt van heeft dat zij het allemaal heeft aangewakkerd, gaat ze toch allerlei vrouwen in het stadje met argwaan bekijken.

Haar vriend Michael, de vader van Alfie, met wie ze bewust niet is getrouwd, is een journalist die in London werkt. Als hij van het verhaal over de kindermoordenares hoort, krijgt hij het plan om een boek over haar te gaan schrijven en wel vanuit het perspectief van Sally. Michael verhuist naar Flinstead en trekt bij Joanna en zijn zoontje Michael in. Hij stelt alles in het werk om Sally McGowan op te sporen.

Het gerucht bestaat uit 54 korte hoofdstukken die regelmatig met een cliffhanger eindigen. We zien alles vanuit het perspectief van Joanna Critchley die in de loop van het verhaal wordt bedreigd door een twitteraar genaamd Sally Mac. Soms past Kara wat kunstgrepen toe om de spanning in het verhaal op te voeren. Regelmatig belt Joanna met Michael op momenten dat ze hem nodig heeft en krijgt dan net geen contact met hem. Ook raakt Joanna een keer tijdens een strandwandeling op een bijna verlaten strand haar zoontje Alfie kwijt en ziet hem opeens aan de hand van een vrouw over de boulevard lopen. Een niet erg overtuigende scène. Er duiken allerlei vrouwen op die de moordenares zouden kunnen zijn. Pas op de allerlaatste pagina’s kom je erachter hoe de vork in de steel zit. Over het algemeen houdt Lesley Kara de vaart en de spanning er goed in. Haar schrijfstijl is aangenaam leesbaar en dus is dit een degelijk debuut, met een geheel onverwachte ontknoping.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!